козината на декоративен заек

Опаразитяването на декоративния заек с различни паразити не е единствената причина за анормалното линенене на декоративния заек. Такова окапване на козината на мини заека може да бъде и в следствие от няколко други вероятни причини.

Други възможни причини за опадването на козината при декоративния заек

Дентални проблеми

При дентални проблеми се наблюдават оголени учатъци по козината, които се ограничават до зоната точно под брадичката на животинката, гънките на гушата или пък по-надолу към гръдния кош на любимеца. Често, но не непременно винаги, тези области са влажни. В много от случаите зайчето ще придобие нови придирчиви хранителни навици. Тези навици обаче могат да се различават значително при отделните индивиди. Някои декоративни зайци ще предпочитат да хапват пелети или гранули пред сеното, други пък ще предпочитат обратния вариант, трети ще отказват да пият водичка, а четвърти ще отказват всякаква храна, освен лакомствата. Накратко казано, ако забележите каквато и да е промяна в хранителните навици на своя мини заек, направете консултация с ветеринар, специалист по зайци. Той ще направи обстоен преглед на зъбите на Вашия питомец и ще Ви каже сигурната причина за тази промяна.

Обикновено признаци като тези, изброени по-горе, са сигурен знак за нарастване на кътниците или дори други проблеми със зъбите като например абсцес на кътник. Именно такъв тип проблеми могат да причинят на зайчето лигавене. Тъй като слюнката има разграждащ ефект, тя ще прогори кожата, като ще предизвика сериозен сърбеж или болка. В последствие козината на тези места ще окапе. В някои случаи зайците започват да дъвчат раздразнените зони до такава степен, че се образуват отворени рани.

клепоух декоративен заек

Въпреки, че почти всеки декоративен заек би могъл да има дентални проблеми, те са по-често срещани при късомуцунестите породи, каквито са клепоухите и джуджетата. Също така този тип проблеми се наблюдават и при петгодишните и по-възрастни зайци. За това ако имате такъв любимец, то е добре да го водите поне веднъж годишно на профилактичен преглед на зъбите при ветеринар. Понякога обаче не е достатъчно да се прегледат зъбите на декоративния заек. В някои случаи е необходимо да бъде направена рентгенография, за да се види дали няма израстване на зъбите към самите корени и в следствие на това да се образува някаква инфекция.

Уринарни проблеми

При някои декоративни зайци се забелзва ограничено опадване на козината в областта на задните крака, около опашката, понякога дори и по коремчето и самите крачета. Ако не се наблюдава никъде другаде опадване на козината, то най-вероятната причина е зайчето да има някакъв проблем с пикочните пътища (камък в бъбрека, отлагания в бъбреците, инфекция на пикочните пътища и други подобни), който да причинява изпускане на урина. Добре е да се поинтересувате малко повече за конкретните нарушения в пикочните пътища при зайците, за да можете да разберете какви въпроси да зададете на лекуващия ветеринар.

Както слюнката, така и урината е разяждаща. Ако бъде задържана по козината, тя ще изгори основата на кожата и ще причини окапване на козината и поява червени петна или дори отворени рани.

Докато ветеринарят определи точната причина за изпускането на урина и докато предписаните медикаменти започнат да действат, Вие можете да започнете лечение за възстановяване на кожата и израстване на козината, като по този начин ще осигурите на декоративния заек комфортност. Това може да бъде постигнато като намерите безопасен начин за промиване на кожата и измиване на урината от дупето на зайчето. В такива случаи не къпете изцяло малкия питомец, тъй като това може да му причини огромен стрес, който ще бъде животозастрашаващ.

Бактериална инфекция

Зайците, живеещи в топъл и влажен климат, са особено податливи на бактериални инфекции по кожата, тъй като те често не могат да останат достатъчно сухи. Влагата (от дъжд или просто от атмосферната влажност) се просмуква в козината на животинката, особено в областта на задницата, опашката, гърба и краката, където зайчето не може лесно да достигне. Така кожата става ронлива, миризлива и омазнена.

Най-добрият начин да предпазите своя декоративен заек от това е да го отглеждате в сух хабитат. Ако все пак отглеждате заека на тераса или в двора, то е добре постоянно да преглеждате за признаци на възпаления по кожата, които са причинени от твърде многото влага във въздуха.

Ако Вашият ветеринар постави диагноза бактериална кожна инфекция на декоративният Ви заек, то трябва да знаете, че питомецът Ви ще трябва да бъде обръснат на засегнатото място и ще бъдат приложени подходящи лекарства. За да бъде назначено подходящо лечение обаче ветеринарят ще наприви няколко теста на инфектираната зона.

Фалшива или реална бременност

Ако сте собственик на женски некастриран заек, то рано или късно ще станете свидетели на това как зайката откъсва цели кичури козина от гърдите си, коремчето си или от някоя от двете си страни. Отскубнатата козина ще бъде грижливо събирана и подреждана заедно с други предмети във формата на гнездо. Ако няма никаква вероятност зайкинята Ви да е бременна, то значи тя претърпява фалшива бременност. Това означава, че е настъпило време да прибягнете към кастрация, за да избегнете риска от карцином на матката, рак на млечната жлеза, както и други здравословни проблеми, свързани с непокътнатата женска репродуктивна система.

Ако зайката Ви е наистина бременна, то просто очаквайте скоро нейното поколение.

Отскубване на козината от партньора на декоративния заек

Ако отглеждате два или повече заека е възможно в определена ситуация те да се оскубят един друг. Това не е нормално поведение, тъй като зайците са особено социални и нежни един към друг животни. Това може да се случи, ако те изпитат чувство на отегчение. Опитайте се да осигурите повече разходки на своите зайци или им предлагайте постоянно нови играчки, с които да се занимават. По този начин ще редуцирате значително това нежелано поведение.

козината на декоративен заек

Бой между декоративните зайци

Ако сте собственик на повече от един декоративен заек и ги отглеждате заедно, винаги има вероятност те да се сбият докато Вие не присъствате. Проверявайте зайчетата за ухапвания и одрасквания. Ако откриете някакви наранявания, то това е сигурен знак, че докато Вие не гледате, между тях става борба.

Ако зайците се бият, то е наложително да ги кастрирате. Боевете между зайците могат да доведат до сериозни наранявания и травми.

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс не е често срещан при зайците, но е една от възможните причини за анормално линеене на декоративния заек. Ако ветеринарят се съмнява, че случаят е точно такъв, то той ще вземе кръвна проба, която ще потвърди или отхвърли хипотезата му.

Един отговор »

  1. Hrisi каза:

    Имам две мъжки зайчета лъвска глава на 3 месеца(братчета са). Снощи се сбиха в мое присъствие в клетката и единия има забито нещо твърдо в кожата- не мога да определя нокът или зъб . Да отида веднага на ветеринар или да пробвам с пинсета да го махна? И да ги кастрирам ли (мисля че са малки още) ?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте, Хриси,

      Опитайте се да определите какво е нещото, което се е забило. Най-вероятно е нокът. Добре е да се пристъпи веднага към неговото отстраняване, за да не се получат предпоставки за инфекция. Задължително е да промиете раната. Ако имате възможност, заведете животинката на преглед при ветеринар, в случай, че положението е по-сериозно (получената рана е голяма, кърви, секретира или се получава инфекция) или пък просто за Ваше успокоение.

      Зайчетата са все още малки за кастрация. Изчакайте да навършат 5-6 месеца и тогава преценете дали да ги кастрирате. В случай, че са прекалено агресивни един към друг и смятате да ги отглеждате заедно, кастрацията е задължителна. Това ще ги успокои значително и ще намали териториалното им поведение. Кастрацията има и други положителни страни. За повече информация, прочетете нашите статии, посветени на кастрацията на декоративен заек. Има случаи, в които зайчетата престават с борбите по-между си и не се наблюдава надмощие на някой от тях.

      Борбата, която се получава между зайковците, най-вероятно е провокирана от малкото лично пространство, което имат. Осигурете им по-голяма клетка, дори има възможност да ги привикнете към определени навици каквито са хигиенните например и няма да имате проблем да ги оставяте да се разхождат из дома Ви постоянно и да ги отглеждате както се отглежда коте. В случай, че това Ви е невъзможно, то ги пускайте по-често на разходки и им осигурете забавления и игри, които ще ги откъснат от нежеланите сблъсъци.

      Надяваме се да сме помогнали 🙂 Ако имате още въпроси, можете да ги зададете тук, или да ни изпратите e-mail.

  2. Kristina Kostadinova каза:

    Здравейте! Имам мъжко декоративно зайче на 3г и от известно време забелязах ,че брадата му е жълтеникава и постоянно влажна, докато не го отведох на ветеринар и той установи ,че имал някаква мокра екзема или нещо подобно .Даде ми някакъв крем да му мажа брадичката 5 дни ,но се притеснявам че не е достатъчно ,а пък от друга страна вече ме е страх от инжекции защото преди месец беше с разстройство и го боцкаха ,после дойде ред на противогъбична ваксина, после някаква друга ваксина и сега това 😦

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте, Кристина,

      Както разбирам от прочетеното все още не е назначено лекуване чрез инжекции. Поради тази причина е добре да се успокоите. Повечето кожни проблеми както при мини зайците, така и при други питомци се лекуват с различни мазила, много рядко се прибягва до инжекции или други по-сериозни лекарства (единствено, ако проблемът с козината не е допълнителен симптом към друго заболяване).От описаното мога да Ви кажа, че много на време сте хванали проблема и не вярвам да се стига до по-тежки състояния на козината.Трябва обаче да Ви спомена, че може би в 90% от случаите, в които се наблюдават такива оплаквания, декоративният заек има по-сериозни здравословни проблеми. Помолете ветеринарят да направи по-обстоен преглед на зъбите на ушаткото Ви. Ако в града, в който живеете има по-голяма ветеринарна клиника, в която има рентген, то побързайте да направите рентгенова снимка, която ще докаже или отрече проблем с кътниците на животното. Споделям това мнение, тъй като освен пожълтяването на козината под брадичката, и диарията е симптом на неправилно израстване на зъбите на любимеца.

      Също така след като изтече предписаният срок за лечение, можете да посетите ветериняря отново и да се консултирате. Ако е наложително, той ще увеличи този срок с още няколко дни.

Вашият коментар