Зрението на декоративния заек

Много от собствениците на декоративни зайци неведнъж са си задавали въпроса какво ли точно виждат техните питомци и как те възприемат света около тях. Ето тук е и мястото да научите малко повече по въпроса.

Навярно сте забелязали, че пухкавият любимец не винаги успява да се ориентира къде точно е храната му, нищо, че тя стои точно пред него и в същото време сте се притеснявали за неговото зренение. А дали Ви се е случвало да влезете в стаята и ушаткото така да се уплаши, че да побегне и да се скрие? А питали ли сте се дали декоративният заек може да вижда и различава цветове?

На първо място е необходимо да се каже, че зрителната система на заека е напълно различна от тази на човека. При нас хората очите са така разположени, че придават биноколярно зрение и дълбочинно възприятие. Също така ние отлично можем да различаваме цветове. Зрителната система на декоративния заек обаче е така конструирана, не за да търси храна или да се придвижва в пространството, а за да открива бързо и ефективно приближаващи хищници от почти всяка посока. Очите на заека са разположени високо от двете страни на черепа, което му позволява да вижда обекти на около 360 градуса наоколо. Можем спокойно да кажем, че тези животинки са далекогледи, което обснява и факта, че един заек би могъл лесно да се уплаши при разходка на поляната, когато високо в небето прелита самолет. В неговото съзнание се прокрадва мисълта, че това вероятно е ястреб или друга граблива птица, която може да му навреди. Естествената реакция е да избяга и да се скрие.

Цената, която обаче пухкавият любимец заплаща за това невероятно далекогледство, е малко сляпо петно, което е разположено точно отпред. За щастие ушаткото притежава много добре развито обоняние, както и отличен слух, които компенсират за него и му помагат в ориентирането на близки разстояния.

За животните, които имат биноколярно зрение, зрителните полета и на двете очи се застъпват. При заека обаче сляпото петно пречи на триизмерните изгледи на близките предмети. Когато декоративният заек вдига главата си и сякаш изглежда, че оглежда наоколо, тогава той всъщност гледа право във Вас. Доколкото е известно, тази житотинка не притежава дълбочинно възприятие на толкова близко разстояние.

Нека поговорим малко за възприятието на цветовете. В едно изследване от 1970-та година е доказано, че зайците имат ограничена възможност да различават цветове. Смята се, че те разпознават зелено и синьо. Тези питомци обаче виждат много по-добре от нас в условията на полумрак, което означава, че отлично различават сивия спектър.

Ако се чудите дали декоративният заек може да Ви разпознае, то отговорът ще е следният. Ушаткото Ви вижда по-скоро като очертание на близко разтояние. Въпреки всичко пухкавият питомец Ви възприема комплексно – той се ориентира по гласа Ви, начинът на движение, аромата Ви. Ето това е неговият начин да разпознае кой е любимият му човек.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар