Предни зъби на декоративен заек

Всеки знае добре, че декоративният заек е от семейството на гризачите и е от онези животинки, които не престават да си похапват не само през деня, но и през нощта. Навярно и всеки от Вас е забелязал как ушатият му питомец не спира да измисля нови и нови начини за унищожение на тапети, мебели, кабели и други подобни. Не всеки обаче се е замислял, че зъбите на декоративния заек извършват много по-широк кръг от дейности и имат изключително голямо значение в живота на пухкавия любимец. Заекът използва зъбите си, за да сдъвче добре всички съставки от ежедневното му меню, което съдържа голямо количество фибри. Чрез тях той общува с околните – изразява щастие, неудовлетвореност, болка (Погледни статия „Езикът на тялото на декоративния заек“). Зъбите при декоративния заек са чудесен инструмент за преподредба на обкръжаващата го среда, за маркиране на територия и откриване на нови неща. Зъбите заемат важно място и в личната хигиена на малката животинка – чрез тях той се пощи и вчесва, отстранява паразити. Още една от дейностите, които извършват тези атрибути, е защитата.“

Сами можете да разберете колко са важни зъбите за декоративния заек. Ето защо като собственик на такава пухкава животинка е добре да се запознаете с тяхната структура, проблеми и начини за поддържане на добро дентално здраве.

Какви типове зъби притежават декоративните зайци?

Декоративните зайци са едни от малкото бозайници, които се раждат със зъби. В началото те имат 16 млечни зъбчета – 4 резци, 2 клиновидни зъба и 10 лъжливи кътници. Когато зайчетата навършат 18-20 дена, те сменят млечните зъбки с постоянни.

Възрастните зайци притежават общо 28 зъба – на горната челюст са поместени общо 16 зъбчета, а на долната – 12. Характерното за тях е, че са с отворени корени. Това означава, че през целия си съзнателен живот пухкавите животинки имат постоянно растящи зъби. Това е и причината, поради която е необходимо да създадете хранителни навици в своя мъник като го привикнете към меню, богато на фибри, което ще му помогне да изтърква равномерно израстващата част на зъбите и ще намали възможността от поява на дентални проблеми.

Могат да се различат следните типове зъби при декоративния заек:

  1. Резци –това са добре познатите и характерни за този любимец зъби. Те са разположени най-отпред на муцунката, като общият им брой е 4 – 2 отгоре, 2 отдолу.Те са изключително остри и с тяхна помощ ушаткото успява да пригрезе клонки, кабели и други подобни неща. Резците са особено ефективни в поддържането на лична хигиена.
  2. Клиновидни зъби – те се намират непосредствено зад горните резци и са 2 на брой. Имат значително по-малки размери от резците.
  3. Лъжливи (предварителни) кътници – тези зъби при декоративния заек са разположени на разстояние 2,5-3 см. от резците. На горната челюст има по 3 предварителни кътници от всяка страна, а на долната – 2 лъжливи кътника.
  4. Кътници – могат ясно да бъдат преброени по 3 същински кътници от всяка страна както на горната, така и на долната челюст. Лъжливите и същинските кътници служат за раздробяването на храната и по-лесното преглъщане. Те са от голямо значение за правилното функциониране на храносмилателната система на заека.

Зъбите на декоративен заек

Скъпи, стопани, имайте предвид, че зъбите са от изключително голямо значение за Вашите декоративни зайци. Поради тази причина следете постоянно тяхното състояние и се грижете за денталното здраве на Вашия малък любимец. В следващи статии ще Ви дадем съвети за това как да се грижите зъбите на Вашия заек да се изтъркват по-равномернo, ще разберете как да правите сами прегледи, какви са най-честите дентални проблеми и какви са евентуалните решения на тези проблеми.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар