Сено в менюто на декоративния заек

Сеното е най-важният компонент в дневното меню на декоративния заек. То съдържа жизнено важни микроелементи, необходими за поддържане на доброто здраве на питомеца. Фибрите, съдържащи се в него помагат на заешкото коремче и черва да работят правилно. Яденето на сено и пиенето на много вода спомагат за превенция срещу образуването на тапи в червата на ушаткото. Освен това сеното е от изключително голяма важност за денталното здраве на пухкавата животинка. То помага за правилното и равномерно изтъркване на зъбите на заека.

В тази статия можете да научите малко повече за видовете сено и как те влияят върху декоративния заек, какви миксове можете да направите, за да осигурите максимално добър ефект върху здравословното състояние на домашния любимец и от къде можете да набавите подходящите растения.

Сено от люцерна

Сено от люцерна за декоративен заек

Люцерната е цъфтящо многогодишно бобово растение, което е изградено от стъбла, листа и цветове. Тя е изключително богата на витамини, минерали, а също така и на други полезни вещества.

В състава на люцерната има високо съдържание на протеини – преди цъфтеж суровият протеин достига до 20%, а в края на цъфтежа – около 11%. Това растение съдържа осем незаменими аминокиселини и множество антиоксиданти. Люцерната е силно витаминозна бомба – могат да бъдат открити множество витамини, някои от които са A, B1, B4, B6, E, D, K, каротин и други. Други съставни елементи на това бобово растение са минералите калций, силиций, калий, натрий, фосфор и цинк. Люцерната се явява и източник на някои основни ензими. Поради всичко казано дотук, а също така и тъй като зайците я обожават, люцерната е чест избор на фураж. Винаги предлагайте на своя декоративен заек само предварително изсушена люцерна, тъй като свежото растение предизвиква подуване на стомахчето на животинката, което в някои случаи може да бъде дори фатално.

Сеното от люцерна е пребогато на калций и протеини, поради което е най-добрият избор за менюто на мини зайчета в бебешка възраст (до 6 месечна възраст), за да могат да изградят здрава костна и имунна система. Предлаганото количество за тази възраст е неограничено. За разлика от малките ушатковци обаче, възрастните не се нуждаят от прекалено големи количества от тези два елемента. Дори е възможно високото им съдържание в заешкия организъм да доведе до различни проблеми с пикочната система (образуване на камъни в бъбреците, уринарни инфекции и други подобни). Поради тази причина сеното от люцерна трябва да бъде давано контролирано на по-големите зайковци. То може да бъде примесвано заедно с обикновеното ливадно сено. Добре е ако имате декоративен заек на възраст над 1 година, да събирате люцерна само в края на сезона (август-септември), когато е минала отдавна първата коситба и цъфтеж. Ако питомецът Ви вече е получил някава уринарна инфекция, то по-добре не му предлагайте този вид сено.

Сено от детелина

Детелината също е от семейство бобови. Тя има състав близък до този на люцерната. Съществуват няколко разновидности на това растение, като две са най-често срещаните – бялата и червената детелина. Не е препоръчително детелината да бъде давана в свежо състояние, тъй като води до подуване на коремчето на малката животинка. Това растение често бива смесено с ливадното сено.

И тук съдържанието на калций и протеини е високо и поради тази причина не се препоръчва за зайци, които имат уринарнини проблеми. В състава на детелината влизат някои багрилни агенти, които пигментират урината на декоративния заек в ярко червено или оранжево.

Ливадно сено

Ливадно сено за декоративен заек

Ливадното сено е съставено от различни по вид ливадни растения, които често растат на едно и също място. Обикновено такива ливади се избират от високопланински райони. Този вид сено е пълноценен фураж за декоративния заек. То е нискокалорично, с по-малко съдържание на калций. Суровият протеин в състава на ливадните треви варира, като може да бъде от 18% в предцъфтежна фаза до 5-6% след периода на цъфтеж. Ливадното сено е подходящо за всички възрасти мини зайци. То може да бъде давано в неограничено количество и в комбинация с други видове сено.

Тъй като не всеки от Вас има възможност да отиде на разходка в планината и да си набере и изсуши такъв тип сено, то може да бъде закупено от всеки един зоомагазин. И тъй като се предлагат различни видове ливадно сено, преглеждайте пликовете обстойно и избирайте онзи пакет, в който има най малко кафяви стръкове и плевели. Също така се оглеждайте и за наличие на плесен, защото не винаги са ясни условията, при които е съхранявано самото сено. Плесента е силно токсична за декоративния заек и може да предизвика фатални хранителни отравяния.

Билково сено

Билковото сено се приготвя от различни изсушени билки, които имат особено добро действие не само върху храносмилателната система на мини заека, но и върху здравето му като цяло. Такива билки са лайката, ментата, дива шипка, глухарчета, коприва, липа, джоджен и други.

Билковото сено може да бъде примесвано с всяко друго от по-горе изброените. За пълноценното хранене на декоративния заек е добре сеното да бъде разнообразно. Ако нямате възможност да предлагате на ушаткото миксово сено, то е добре да сменяте всеки месец вида на пакетите, тъй като за засилване на имунната система са необходими различни елементи, които се съдържат в различни по вид треви.

Листно сено

Листното сено представлява изсушени листа от различни плодни и други дръвчета. Чудесно апетитно за декоративния заек хапване представляват листата на джанката, черешата, вишната, акацията и брезата. Този тип сено също може да бъде примесвано например с ливадното сено.

От къде да си набавите материали за пълнокачествено сено?

Предлагайте на декоративния заек само и единствено треви и листа, които са набрани от чисти местности. Такива са поляни в гората или в планината. Ако живеете в голям град, избягвайте да късате каквито и да било растения от централните части на населеното място. Сушете сеното по възможност само на остъклени балкони или вътре в дома Ви, за да избегнете допълнително замърсяване. Обръщайте го често, за да избегнете образуването на мухъл.

В по-големите зоомагазини могат да бъдат открити както множество готови миксове, така и отделни елементи, при това както родно производство, така и чуждестранни марки. Смята се, че предлаганото сено е с известен произход от чисти местности.

Родопско ливадно сено за декоративен заек

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар