Възпаление на очите на котка в следствие от котешки грип

Котешкият грип е известен още като инфекция на горните дихателни пътища. Той е котешкият еквивалент на нашата обикновена настинка и обхваща областта на гърлото, носа и очите. Основните и най-често срещани причинители са котешкият херпесвирус тип 1 (ринотрахеит) и калцивируса. 80% до 90% от случаите на котешки грип се дължат на тях. По-рядко срещани причинители са реовируса и бактериите Chlamydophila felis и Bordetella bronchiseptica.

Симптоми на котешкия грип

Симптомите включват:

  • Кихане, кашляне
  • Запушен нос и дишане с отворена уста
  • Прозрачен, воднист секрет или жълто-зелен, пихтиест секрет от носа и очите
  • Търкане на очите с лапа
  • Възможно е развитието на конюнктивит
  • Язви по устата и носа. Венците пък могат да развият гингивит
  • Летаргия
  • Намаляване на апетита и анорексия
  • Треска
  • Увеличени лимфни възли
  • Дехидратиране
  • Болки в ставите, причиняващи куцане
  • Задъхване и проблеми с дишането при най-тежките случаи

Симптоми на котешки грип

Как става заразяването с котешки грип?

Главните причинители на котешкия грип са силно заразни. Заболелите животни ще отделят вирусни и бактериални частици чрез слюнката си и секретите от носа и очите. Има 3 основни начина, по които нашите мяукащи любимци могат да прихванат котешки грип.

1.Чрез пряк контакт със заразено животно. Това е най-типичния начин за разпространение на инфекцията. Прехвърлянето на патогенните частици става чрез кихане, кашляне или ако двете писани се лижат една друга. Най-податливи са котки с по-слаба имунна система (например слаби и недохранени животни).

2.От околната среда, чрез контакт с предмети, по които има заразени секрети. Например, ако котките споделят едни и същи купички за храна и вода, чрез общи играчки, легълце, котешка тоалетна и др.

3.В редки случаи някои котки могат да станат доживотни преносители на грипа. Самите те няма да страдат от неговите симптоми, но ще прехвърлят инфекцията на други животни.

Каква е продължителността на котешкия грип?

Важно е да се знае, че котешкият грип има инкубационен период с продължителност от 2 до 10 дни. През този период не се проявяват никакви симптоми. Типичният котешки грип трае от 7 до 21 дни след проявяване на симптомите, в зависимост от причинителя. Болните котки обаче могат да заразяват други котки още по време на инкубационния период и да останат инфекциозни около 3 седмици след него. Затова, ако имате повече от едно животно, е добре да разделите болните от здравите.

Котешкият херпесвирус тип 1 превръща котките в хронични преносители на котешки грип, т.е. те ще са инфекциозни през целия си живот. При такива котки, понякога стрес може да предизвика повторно активиране на вируса.

Опасен ли е котешкият грип за човека?

Инфекциозните агенти, предизвикващи възпаление на горните дихателни пътища при котките, са видово специфични. Това означава, че не могат да се прехвърлят върху човека и да го разболеят. Единственото изключение е Bordetella bronchiseptica. Тя обаче може да причини заболяване единствено при хора с нарушена имунна система (HIV позитивни, хора наскоро претърпели трансплантации или операции и др.). Наблюдавани са изолирани случаи, при които хора живеещи с заболяло животно, развиват конюнктивит, предизвикан от C. felis . Прехвърлянето на инфекциозни частици от животно на човек обаче е изключително рядко събитие. С оглед на това, спокойно може да се твърди, че котешкия грип е безопасен за човека. Ако вкъщи имате подсмъркваща писана, е достатъчно да поддържате добра лична хигиена. Кучетата също не могат да боледуват от котешки грип.

Опасен ли е котешкият грип за котките?

Нормалните, здрави животни бързо се възстановяват от котешки грип. Той е смъртоносен само в случаите, когато котката е с компрометирана имунна система или е недохранена. По-голямата опасност идва от възможността за развитие на вторични инфекции. Вторичните инфекции могат да доведат до пневмония и смърт. Затова следете внимателно състоянието на любимеца си и ако забележите, че котката отказва храна или се чува хриптене от гърдите, е време да я заведете на ветеринар. Ако котката е бременна, съществува риск от аборт (особено, ако е заразена с херпес вирус). В случай, че котетата се родят, те най-вероятно също ще се разболеят. Рискът за малките котета е значително по-голям отколкото за възрастните котки. Често настъпва смърт.

Лечение на котешки грип

Лечението на котешкият вирус е симптоматично т.е. третират се отделните симптоми. Лечението трябва да започне с обгрижване от страна на стопаните. Това включва почистване на очите и носа от течащи секрети с топла вода или отвара от лайка. Почистването трябва да се извършва с отделни памучета за двете очи и носа. По този начин се ограничава по-нататъшното разпространение на инфекцията. Запушеният нос пречи на котките да надушат храната си и в резултат, те могат да загубят апетита си. Затова им предлагайте топли храни със силен аромат (напр. риба), а също и топли супи, бебешки храни, извара, пилешко и др. Увеличете и честотата на любимите ясия. Давайте топла или хладка вода за пиене, вместо студена от чешмата. Важно е да не позволявате прекомерно отслабване, защото това може да доведе до анорексия и отслабена имунна система. Ако се наложи давайте храна насила и вода със спринцовка. Можете да пасирате храната за по-лесно подаване. Друг начин да заинтересувате котето си е да намажете малко от храната върху нослето или лапата. Писаната непременно ще се оближе и може да прояви интерес към гозбата, въпреки запушения нос.

Лечение на котешки грип

Вдишването на пара пък може да помогне за запушването на носа. При силно запушен нос може да приложите вдишването на пара 2 пъти на ден, а при по-леко запушване стига и веднъж на ден. При вдишването, носните канали на котето ще се поотворят, но не очаквайте мигновено излекуване. Най-вероятно ще се наложи да извършвате процедурата поне няколко дни. Също така, не надвесвайте главата на котката директно над купата. Парата е гореща и ще опари муцунката на животинчето. Най-добрият вариант е да покриете купата с кърпа и да го повдигнете от единия край, за да се образува нещо като тунелче, по което да се придвижва парата. След това, хванете котката за козината зад врата и пъхнете главата в тунелчето. Не дръжте главата на котето вътре непрекъснато. Следете реакцията на животинката. Когато започне да се дърпа силно назад, значи вече й пари. След малко пак пъхнете главичката под кърпата. Повторете до изстиване на водата.

Лечение на запушен нос на котка в следствие от котешки грип

Друг начин, по който можете да отпушите носа на котката, е да използвате детски капки за нос Xylometazolin (0,05%). Тези капки са предназначени за хуманна употреба и поради това, концентрацията им не е съобразена с по-тесните и малки носни канали на котките. За да не увредите нослето на писаната, купувайте само детски капки и накапвайте само по една капка и за двете ноздри, 2-3 пъти дневно. Накапването става като хванете главата на котката и я извиете назад (може да се хване и за козинката зад врата). Носът трябва да е насочен нагоре. Поставете капката на върха на нослето, между двете ноздри. От там течността ще се разпредели между ноздрите.

Възможно е да забележите, че очите на котето не само сълзят, а са зачервени и подпухнали. Това значи, че трява да посетите ветеринар. Ако не лекувате възпалението, лесно може да се развие конюнктивит. В случай, че по някаква причина нямате достъп до ветеринар, започнете самостоятелно третиране на очите с Gentaculin (0,3%), 2 пъти дневно. Това е мехлем, който се поставя като повдигнете горния клепач и изстискате част от лекарството директно върху окото. След това оставете котето да затвори окото си и прекарайте леко пръст по клепачите няколко пъти, за да се разнесе мехлемът. Трябва да внимавате да не бръкнете в окото на животинката или пък кремът да се залепи за клепача и да не навлезе в окото. Добре е да има човек, който да ви помага при слагането. Дори проблемът да засяга само едното око, е добре да третирате и здравото, за да не се възпали и то. Вместо мехлем може да използвате и капки за очи Тобркулин.

Освен това, е задължително да държите котката на топло. При адекватни грижи от страна на стопаните и навременно реагиране, животинката може да се възстанови и без медикаменти. Все пак е препоръчително да се посети ветеринар. Това става задължително, ако питомецът е отглеждан навън и се е разболял по време на зимния сезон. Приберете го временно на топло и му давайте предписаните лекарства. Сред тези лекарства обикновено са капки за очи (тетрациклин), капки за нос и широкообхватни антибиотици. Тъй като рядко се правят изследвания за установяване на точния причинител, тези антибиотици са най-ефективни и предпазват от вторични инфекции.

Превенция на котешки грип

Съществуват ваксини за котешкия херпесвирус тип 1(ринотрахеит) и калцивируса. За поставянето им се консултирайте с ветеринар.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Slavina каза:

    1 se izvinqvam za shliokavicata no samo neq moga da izpolzvam.Informaciqta e mnogo polezna,no imam i novorodeni na 2 sedmici,ne moga da gi otdelq ot maikata koqto o6te ne e proqvila simptomi no drugata mi kotka se razbolq ot sasedskata.Chustvam se bezsilna,trqbva mi savet.

    • jivotinkiteydoma каза:

      Първото, което трябва да направиш е да разделиш болната котка от майката с котетата. Ако си в апартамент, ги раздели в две отделни стаи. Ако гледаш котките в двор, най-добре е временно да прибереш кърмачката вкъщи или в друга изолирана постройка. Може в башкалък, изба и т.н. Стига само да не е студено и влажно. Има голяма вероятност котката-майка все още да не е прихванала котешки грип от другата ти котка, тъй като в този период женската е плътно до малките си и няма възможност да контактува за дълго с други котки. Само запомни, че освен да разделиш самите животни, трябва да разделиш и купичките им за храна и вода, постелките, легълцата, тоалетната. Също така, си мий ръцете, ако си пипала заболялото коте и след това възнамеряваш да пипаш и котката-майка.“

      Дори кърмачката да се разболее, не бива да отделяш котетата. На две седмици, те все още ще бозаят и ще са прогледнали съсем наскоро. Ще ти бъде много трудно да се грижиш за тях самостоятелно. Например, трябва да ги храниш през 3-4 часа, да почистваш урината и екскрементите им, да ги топлиш. С една дума, ако ги отделиш от майката, ще трябва непрекъснато да си до тях и не е сигурно, че ще им осигуриш всичко необходимо. Ще се наложи просто да преболедуват грипа заедно с майка си. Котешкият грип не означава непременно смърт за всички малки котета. Майката, по правило, прехвърля антитела на котилото си до 3-4 седмици след раждането. Това донякъде ще ги предпази. Освен това, ако котетата се хранят добре и са нормално развити за възрастта си, то котешкият грип ще се изрази най-вероятно в конюнктивит. Това означава, че от очичките им ще започне да се отделя секрет и те да се слепват. Може да се появи и зачервяване. Достатъчно е да промиваш очите им 2-3 пъти на ден с хладка вода. Ако все пак забележиш влошаване, използвай Гентакулин и възпалението на очите ще изчезне. За тежък конюнктивит се използва ауреомицин. Едрите малки от котилото, по принцип, лесно се справят с котешкият грип. Застрашени са само слабите и недохранени котета. Затова е важно да осигуриш на майката достатъчно храна (3 пъти на ден). Тя ще преобразува тази храна в мляко за котилото си и ще им осигури достатъчно сили за борба с евентуална инфекция.

      Ако все пак се наложи да отделиш котетата, ги храни със сухо мляко и капкомер/спринцовка. Малките би трябвало да проядат на около месец или месец и 1 седмица. Можеш да им оставяш малко попара в допълнение към майчиното мляко, за да заякнат и да имат по-големи съпротивителни сили.“

      Надявам се котешкият грип да не се окаже със сериозни последствия за любимците ти. Ако все пак усетиш, че се появяват усложнения при някоя от котките, я заведи на ветеринар. Има някои неща, които не могат да се оправят без професионална помощ.

      Успех!

  2. Иванка каза:

    Здравейте. В къщи имам 1 котарак, който сле последното си излизане преди 2 дни се върна кихащ,кашлящ – болен. Зарази се котката – днес киха и кашля, а тя има малко на 3 1/2 месеца. То засега е добре. Не може и да става дума за вет – котаракът е неуправляем а е и много голям и силен. За котката – също. Остава да занеса малкото на преглед и евентуално ваксина. Мисля да взема от аптеката бебешки капки за нос за големите. Може ли да ми препоръчате още нещо? А колкото до парната баня – абсурд. Много вероятно е котаракът да се опита да ме убие. :))))

    • jivotinkiteydoma каза:

      Симптомите, проявявани от двете писани са характерни за котешкия грип. А съдейки от бързината, с която са се заразили, причинителят вероятно е вирусен. Ето защо, има голяма вероятност и малкото коте вече да е заразено. Ще си проличи до десетина дни. Все пак, може да направиш усилие и да отделиш мъника.

      За запушен нос давай капки за нос Xylometazolin (0,05%) 2-3 пъти дневно (или други капки за деца). Следи дали капката влиза в ноздрата, защото ако главата не е вдигната достатъчно нагоре течността се разтича по носа и влиза в устата. За големите котки вероятно ще се нуждаеш от помощник. Един човек може да хване котката за козината зад врата и да повдигне главата, докато ти слагаш капките за нос. При нужда придържайте и предните крака, за да не бъдете одраскани.

      За течащи или възпалени очи давай Гентакулин – много е ефективен. Ако котешкият грип е причинен от херпесвирус, то писаните ще станат хронични носители. Това не е опасно за самите тях, но ако женската роди напролет, новото котило вероятно ще получи леко възпаление на очите. Това лесно се третира с Гентакулин и промиване на очите. Има опасност за малките само, ако това възпаление не се третира и се остави да премине в гноен конюнктивит.

      Общо взето, ще чакаш животинките да оздравеят от самосебе си. Следи дали кашлицата е причинена от запушения нос или идва от гърдите. Имаш повод за притеснения само ако чуваш силно хриптене от дробовете, животното отказва храна или губи тегло. Понякога, отказът от храна е резултат от неспособността на животното да подуши храната, затова сложи от капките за нос и след малко предложи храната отново. Системното игнориране на храната е знак, че положението е сериозно. Ако животното проявява някои от тези симптоми, го прибери на топло. То много трудно ще се възстанови на студа. Можеш и да посетиш ветеринар. Попитай за домашно посещение щом котките са по-диви. А ако това не е възможно, се поинтересувай от антибиотици за орална употреба които можеш да даваш и самостоятелно. Самите вируси не се влияят от антибиотиците. Антибиотици имат само антибактериална или противогъбична активност. Те се дават за овладяване и предотвратяване на съпровождащи бактериални инфекции. Това няма да унищожи вируса, но ще облекчи състоянието на животното и ще позволи на организма му да се пребори с вирусната инфекция.

  3. Славея каза:

    Здравейте, искам да попитам за моето котараче: Киха много често и има сополчета като кихне. Иначе си диша през нослето, хапва нормално, активен е. Само тези сополи ме притесняват, аз си го взех наскоро и преди това е стоял на студено. Някакъв съвет ако може..?

    • jivotinkiteydoma каза:

      От описаното съдя, че котето най-вероятно леко е настинало, което е резултат от студеното време, а не се дължи на котешки грип. Реагирайте както когато човек е настинал. Важно е да държите животното на топло. Давайте затоплена храна. Също така, не предлагайте студена вода директно от чешмата. Може да смесите студената вода с малко топла от бойлера, така че да стане хладка. Или му загрявайте леко водата. Целта е да не се задълбочат симптомите. Независимо дали става дума за котешки грип или обща настинка, единственото което може да се направи е да се облекчат симптомите.

      Следете за влошаване на състоянието. Ако носът се запуши слагайте детски капки за нос Xylometazolin (0,05%) 2-3 пъти на ден. При възпаление и секрет от очите използвайте Тобракулин или Гентакулин. Ако усетите че има хрипове в гърдите, заведете животинката на ветеринар. Ще трябва да се дадат антибиотици.

      Успех!

Вашият коментар