Котките и техните зъби

Въпреки, че котките са по-известни със своето одраскване, тяхната захапка също не трябва да бъде пренебрегвана. Ако се загледате в техните остри, перлени зъбки, ще разберете защо. Но не се безпокойте – писаните използват това свое оръжие само, ако се почувстват застрашени. В допълнение, през еволюцията си, котките са проявили гъвкавост и са се научили да използват зъбите си като помощно средство при редица операции. Като цяло, това прави котешките зъби едни от най-интересните им атрибути.

Защо зъбите са важни за котките?

  1. Те са оръжия – зъбите се използват за умъртвявание на плячката и за защита от врагове.
  2. Те служат за дъвчене – дъвченето при котките не се състои в стриване на храната, а по-скоро в срязване и накъсване на месото и костите на плячката.
  3. Те са инструмент за хващане – чрез зъбите си, котките хващат и придържат храната си; с тях женските пренасят малките си при опасност, мъжкарите задържат женските на място при чифтосване.
  4. Те са ефективен инстумент за пощене – Котките често отстраняват паразити по козината си чрез своите зъби. За пощене, те използват своите резци.

Какви типове зъби притежават котките?

Зрелите животни притежават общо 30 зъба. Могат да се разграничат следните четири типа:

  1. Резци – Това са дребните зъбчета в най-предната част на челюста. Те са общо 12, като 6 са разположени на горната челюст и 6 – на долната. Те са доста нестабилни и често писаните загубват част от тях с възрастта.
  2. Кучешки зъби – Те са силно удължени и лесни за разпознаване. Разположени са веднага след резците и са здраво закрепени за челюстта. Те играят основна роля в умъртвяването и разкъсването на плячката. Котките имат общо 4 кучешки зъба – 2 горе и 2 долу.
  3. Предварителни кътници – Те се използват за сдъвкване на плячката и могат да разрязват нейното месо и кокали. Има общо 10 предварителни кътника. Характерно е, че горната челюст съдържа 6 предварителни кътника, а долната – само 4.
  4. Кътници – Подобно на предварителните кътници, кътниците също се използват за сдъвкване на уловената плячка. Те са общо 4, като 2 са разположени на горната челюст и 2 – на долната.

Типове зъби при котките

Резците и кучешките зъби имат само по един корен, а предварителните кътници – по няколко корена. Това ги прави по-трудни за изваждане при евентуално загниване и кариеси. Любопитно е, че кореновата система на горните кътници се различава от тази на долните кътници. Горните кътници имат единичен, къс корен, което ги прави сравнително лесни за изваждане, докато долните кътници имат 2 корена (един дебел и един къс корен, прикрепени към кости и сухожилия), което значително затруднява евентуалната им манипулация.

Зъбите при малките котета

Зъбите при малките котета

Подобно на хората, котетата се раждат без зъби. Отново, подобно на човека, мъниците първо придобиват млечни зъбки. Растежът на временните им зъби започва около втората седмица и продължава до четвъртата-шестата седмица. Изненадващо, но броят на млечните зъби е по-малък от броя на постоянните – само 26, вместо 30. Причината е, че котенцата не притежават кътници. Те са характерни само за зрелите котки. Млечните зъбки на Вашето пухче ще изникнат в следната последователност:

  1. Резците излизат най-рано – на около 2 седмици.
  2. Резците бързо са последвани от кучешките зъби. Те изникват на около 3-4 седмици.
  3. Предварителните кътници стават част от захапката на котето между 4-тата и 6-тата седмица.
  4. До осмата си седмица, малките трябва вече да са се сдобили с 26 броя остри като иглички зъбчета.

Зъбите при зрелите котки

Зъби на зряла котка

Зъбите при възрастните котки са значително по-масивни и удебелени в сравнение с детските. Постоянните зъби започват да изместват млечните в периода между третия месец и шестия-седмия месец. Например:

  1. Постоянните резци могат да заменят млечните резци между 3,5 -5,5 месеца.
  2. Постоянните кучешки зъби могат да заменят млечните си двойници между 5,5-6,5 месеца.
  3. Постоянните предварителни кътници заменят млечните между 4-тия – 5-тия месец.
  4. Кътниците изникват последни – на около 5-6 месеца.

Понякога, един постоянен зъб може да се покаже преди да е паднал млечният. Така, на едно място ще има 2 зъба. Ако млечният зъб не е разклатен, посетете ветеринар, който да го извади.

Освен това, стопани, помнете че постоянните зъби ще трябва да служат на животното през целия му живот. Веднъж загубен, зъбът не може да бъде заменен. Имайки това в предвид, обръщайте по-голямо внимание на устната хигиена на любимеца си.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар