Дворна котка

Въпреки че котките са били опитомени още преди хиляди години, не бива да забравяме, че много по-естествено за тях е да бродят свободно навън, отколкото да бъдат затворени между стените на нашия апартамент. Ограденият двор се явява изключително подходящо място за отглеждане на пухкавите мишеловци, тъй като осигурява идеален баланс между дивото и питомното.

Има обаче някои трикове, които могат да улеснят отглеждането на Вашия любимец:

Новата котка

Когато току що сте взели своята котка, голямата открита площ на двора изведнъж се превръща в недостатък. Внезапната смяна на обстановката може да е доста стресираща и ако не внимавате, новият ви любимец бързо ще „отпраши” в неизвестна посока. Ако котето е малко, е почти сигурно, че то ще се изплаши от непознатите хора и предмети наоколо. Затова е добре първата вечер по възможност да го затворите в някоя външна постройка или да го поставите в близост до удобно за него скривалище. Това прикритие ще го накара да се почувства в безопасност и няма да се безпокоите, че ще изчезне безследно. Много е важно да му предложите някаква вкусотия – мляко или месо, както и вода. Не се притеснявайте, ако в началото отказва лакомствата. След като се успокои, те определено ще привлекат вниманието му и ще го убедят да остане в новата среда, където има апетитни деликатеси и сигурен подслон. Същата техника може да се използва и при възрастни котки, но тъй като те бягат по-бързо и са по-трудни за догонване от малките, е най-разумно да ги затворите някъде през първия ден, като ги пускате на разузнаване само във Ваше присъствие.

Подслон

Дворните котки обикновено сами намират най-подходящото за тях „легълце”. Много вероятно е да отхвърлят предложените от вас варианти, предпочитайки съвсем друго място за спане. Ако във вашият двор все пак няма много скривалища, се налага Вие да осигурите подслон на Вашия любимец. Хубаво е да планирате и за зимата. Търсете добре закрити места, като при нужда може допълнително да изолирате с найлони и други подръчни материали. Използвайте картонено кашонче само ако сте сигурни, че то е поставено на сухо и закрито място. В противен случай бързо ще се овлажни при дъжд и ще стане безполезно. Освен това е препоръчително да не го поставяте дирекно върху голия цимент, тъй като ще пропуска студ през зимните месеци. По възможност поставете изолация отдолу – дървени дъски, найлони, стереопор и др. Освен кашончета, може да използвате и плитки щайги (както дървени, така и пластмасови), дори и стара кучешка колибка. Вариантите са много, стига да съобразите, че Вашето коте един ден ще порасне – избирайте подходяща големина на котешкото легло. За постилането на котешкото легло най често се използват платнени парцали. Не забравяйте обаче периодично да ги сменяте, тъй като те лесно се зацапват, а при дъждовни дни мокрите лапички на Вашето коте бързо ги овлажняват. Може и да се учудите, но сламата е много по-удачна постеля. Тя е отличен изолатор и се налага да я сменяте по-рядко. Котката Ви ще бъде доволна, но за съжалениe извън селата е трудно да се открие слама. Все пак ако ви се намира, не се колебайте да я използвате.

Хранене

Дворна котка

Всеки стопанин сам определя кое е най-подходящото меню за неговия любимец . За писаните е достатъчно те да бъдат хранени редовно – поне 2 пъти на ден. Запомнете, че котките предпочитат да ядат от плитки съдове, тъй като не обичат мустачките им да докосват страните на съда и да се огъват. Ако сложите храната в дълбока паничка, те ще изядат само най-горният слой и ще оставят останалото, независимо дали са сити. Най-подходящите съдове за дворни котки се оказват тарелките от сладки или месо. Те са с точната дълбочина и лесно могат да се набавят. Тъй като навън съдовете се цапат изключително лесно, не е удачно да се използват по здравите и качествени панички, защото ще се наложи непрекъснато да се мият. В случай, че ни омръзне да го правим, котките ще трябва да ядат от мръсна повърхност. А е важно да се спазва определена хигиена, за да предпазим любимеца си и на свой ред себе си от зарази. Всяка тарелка може да бъде използвана средно около 1-2 седмици като е добре от време навреме да се изплаква.

Освен това трябва да се погрижите котките винаги да имат достъп до вода. Отлична работа вършат кутийките от маргарин, както и всякакви други достатъчно дълбоки съдове. За съжаление до 2-3 дни водата в тях позеленява и трябва да миете или сменяте цялата купичка. Можете да предотвратите това, ако си създадете навик всеки ден да сменяте водата в тях. Това е задължително през зимата, когато водата буквално замръзва за минути. Тогава сваляйте вода за котките с всяко хранене. Препоръчително е да е хладка, дори леко топла. Така котката Ви няма да се разболее. Ако лятото желаете да си спестите усилията, можете да налеете 1 кофа с вода и да я сменяте на 1 седмица. По-големият обем вода хваща жабуняк по-бавно, а котката Ви няма да е особено затруднена да пие от там. Обърнете внимание обаче, че през зимата тази кофа вода също ще замръзне и няма да Ви е от голяма полза.

Външна тоалетна

Дворните котки определено спестяват на стопаните си досадната смяна на пясък от котешка тоалетна. За сметка на това писаните много често правят бели по градината, например разкопавайки луковици и мачкайки цветята. Някои хора отказват да си вземат котка, защото отглеждат зеленчуци в дворовете си и не желаят те да бъдат замърсявани. За щастие този проблем е лесно решим. Котката може да бъде приучена да използва само 1 определен участък от двора за тоалетна, вместо цялата градина. Първо изберете дадения участък, а после изкопайте плитка дупка там. Наблюдавайте къде котето ви се облекчава, вземете пръст от това място и я поръсете върху плитката дупка. Показвайте на котката си този участък, докато не се уверите, че тя вече е разбрала посланието Ви. Добре е понякога да сменяте пръстта на това място или да измествате дупката.

И накрая един съвет във връзка с Баба Марта. Не се опитвайте да връзвате мартеници около врата на котката си. Живеейки на двора, писаната редовно се провира през редица тесни дупки, катери се по мрежи и т.н. Излкючително лесно е мартеницата да се закачи за нещо. В най-добрия случай ще се наложи да освобождавате заклещената животинка.

Честита Баба Марта

Дворна котка

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Дворни Котки каза:

    Много полезен пост, с най-голямо удоволствие сложих препратка към него от моя блог.

Вашият коментар