Повръщане при котка

Повръщането е чест проблем при котките и не винаги означава, че котето Ви е болно. Повечето от причините са маловажни, но има и такива, които са животозастрашаващи.

1.Котките повръщат предимно погълнатите косми и други замърсители от козината. Това е напълно нормално и не бива да предизвиква притеснения, дори ако котката е доста шумна и се „дави”. Ако се случва по-често, отколкото Ви е приятно, трябва да се дават гранули, подпомагащи разграждането на космите в стомаха или малцови хапки. Ще помогне и ако редовно вчесвате любимеца си, за да се отстранят опадалите косми.

2.Повръщане може да се причини и от несмляна храна. Не е опасно и обикновено е еднократно. Най-вече това се случва на възрастни котки. Решението е да се дава храна, лесна за дъвчене и разграждане. Добре е да се избягват сухите храни.

3.Преяждането е друг чест причинител на повръщане. Това се случва предимно при малки котета, които се съревновават за храна. Достатъчно е да се дават малки количества на кратки интервали. Някои майки пък повръщат храна за котетата си. Също така, котките често преяждат със суха храна, тъй като тя се раздува в стомаха им при овлажняване. Внимавайте с даваното количество.

4.Неподходящата храна също предизвиква повръщане. Такива са например пикантни и по-солени ястия. Козината на гризачите, кожата на гущерите, перата на птиците могат да предизвикат изпразване на стомаха. Суровите изрезки от мастни тъкани, давани в по-големи количества наведнъж, почти винаги ще доведат до повръщане. Когато давате тлъстини на любимеца си, се постарайте да ги нарежете на по-дребно и да ги давате на интервали. Определени храни дори могат да отключат алергични реакции у котето ви. Има голяма вероятност алергията да е причинена от консервантите в продуктите, а не от самите хранителни вещества. Затова следете с какво храните котето си. До повръщане води и приемът на вредни вещества, каквито са повечето човешки лекарства (аспирин, аналгин, парацетамол, йод, но шпа и др.), развалените храни или отровата.

Причина за повръщане на котка

5.Понякога писаните сами поглъщат нещо, което може да ги накара да повърнат. Ако наблизо има растения, е възможно котката ви да си похапва от листата им. Внимавайте какви саксии сте сложили наоколо и проверете дали причината не е тази. Някои растения имат наистина лош ефект върху писаните. За тях „най-вкусна” като че ли е драцената (на снимката). За щастие, тя не е отровна.

6.Рязката смяна на диетата, също може да играе ролята на катализатор при този неприятен проблем. Случва се най-вече при котки с чувстителен стомах, които досега са яли само купешка храна и изведнъж в менюто им са включени човешки ястия. Ако сте решили да промените режима на любимеца си, по-добре го направете постепенно.

Кога да потърсим ветеринар:

Многократното (хронично) повръщане обикновено е сигнал за по-сериозен проблем. Необходимо е често да се дава вода на котката, за да не се обезводни. В случай, че писаната отказва да пие, най-добре я заинтересувайте с пилешки бульон или подавайте вода със спринцовка, капкомер и др.

Много е важно да следим и за допълнителни симптоми, тъй като заболяванията обикновено имат повече от едно проявление.Сред болестите, предизвикващи повръщане, са гастрит, язва, панкреатит, възпаление на гърлото или на сливиците, диабет, инфектирана матка, вътрешни паразити, проблеми с бъбреците и черния дроб и др.

Например:

  • Други симптоми при гастритът са летаргия, отказ от храна, загуба на лъскавината на козината. Гастритът изисква изготвяне на подходяща диета за котето – без пикантни храни, без солени ястия и т.н.
  • Язвите често предизвикват отделяне на кръв заедно с повръщаното. Съпроводени са и с загуба на апетит и тегло, анемия (бледи венци), болки в стомаха.
  • Панкреатитът е възпаление на панкреаса, при което органа не може да отделя необходимите ензими за смилане на храната. Освен повръщане, други симптоми са летаргия, липса на апетит, дехидратиране, понижаване на телесната температура.
  • Ако става дума за инфестация с вътрешни паразити, то понякога паразитите могат да бъдат открити в повърнатото. Вероятно котката ще губи тегло или ще има подут стомах, но обща слабост. Забелязва се анемия.
  • Най-опасната болест, сред чийто симптоми е повръщането, обаче е котешката чума (панлевкопения).

Ако повръщането е придружено от температура, диария примесена с кръв, анемия и липса на апетит, то това може да е котешка чума.

При хронично повръщане, най-добре се откажете от ролята на домашен ветеринар и потърсете истински! Може да улесните задачата на ветеринаря като следите колко често повръща котката, дали се случва след ядене, дали е струйно, има ли кръв, има ли чужди тела.

Ако котката повръща само от време на време, личи че е неспокойна и няма апетит, това може да означава заболяване на вътрешен орган, гастрит, диабет и дори вътрешни паразити.

Ако има наличие на кръв, трябва да определите дали е прясна или тъмна на цвят. Щом кръвта е светла и несъсирена, то тя може да идва от скорошна раничка в устата, хранопровода или дори стомаха. Така става при наличие на чуждо тяло, язва, тумор и др. При тъмна кръв се очаква кървене в стомаха или близо до изхода му.

Ако има наличие на изпражнения, значи става дума за чревна непроходимост. Друг вариант е сериозна травма в областта на корема.

Ако повръщането е струйно(изхвърля се на голямо разстояние), това значи че храната не може да премине към червата.

Лечение:

Лечението ще зависи от първопричината за повръщането. Но като цяло, най-общото третиране е спирането на храната за 1 ден. Същевременно на животното трябва да се осигури много вода, за да се избегне дехидратиране. След това давайте на любимеца си непикантна храна като варен ориз, макарони, варени кремвирши или салам. Ако повръщането продължава повече от 24 часа, се обърнете към ветеринар. Ако повръщането е придружено от диария, опасността от дехидратиране се увеличава. В този случай наблегнете на приема на вода и потърсете ветеринар възможно най бързо.

Лечение на повръщане при котките

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар