Грижи за събите на декоративния заек

Като гризач декоративния заек има малко по-специфични нужди във връзка с поддържането на отлично здраве. Един от най-важните атрибути на тази малка животинка са зъбите. Те играят изключително голяма роля за цялостното състояние на организма на пухкавия домашен любимец. Ако денталното здраве на мини заека не е отлично, то страда цялото му тяло. В тази статия ще Ви предложа няколко начина и метода, с които да помогнете на Вашия питомец да поддържа своите зъбки в изрядно състояние.

Може да се каже, че декоративните зайци са деликатни животинки откъм храносмилателна система. И тъй като зъбите стоят в самото й начало е нужно да се обръща особено внимание на тези инструменти за предъвкване на така важната храна. Ето защо редовните посещения на ветеринаря за профилактични прегледи са от голямо значение за Вашия малък приятел. Един от основните елементи на тези визитации е обстойното преглеждане на зъбите. Ако забележите, че Вашият ветеринарен лекар не придава голяма важност на зъболекарската част от прегледа, то настоявайте за по-задълбочен поглед на зъбите на мини заека. Ако имате някакво съмнение относно това дали ушаткото има нарушено израстване на зъбите, то винаги можете да поискате рентгенова снимка, която ще покаже по-добре състоянието. Ако сте решили да кастрирате Вашия декоративен заек, то можете да помолите лекаря да прегледа подробно зъбките на домашния любимец по време на упойката, която му се слага.

Нека да Ви обърна внимание на това, че независимо, че заекът Ви досега не е имал зъбни проблеми, той си остава в сериозен риск от появата им. Нека не забравяме, че като представител на вида гризачи, този любимец притежава едно много интересно свойство – растеж на зъбите през целия му живот. За съжаление един доста висок процент от домашните зайци имат именно дентални проблеми поради една или друга причина.

Освен прегледите от страна на ветеринаря, много важно е и Вие сами да следите и наблюдавате поведението на ушатия мъник. Лесно можете да прегледате предните зъбки. Това, на което трябва да обърнете внимание е техният цвят, форма и големина. Също така можете внимателно да огледате и опипате муцунката му. Ако забележите подути участъци, не се колебайте да запазите час при ветеринарния лекар. Наблюдавайте как се храни зайчето. Ако забележите отклонение от вече създадените хранителни навици, като например отказ от сено или гранулирана храна, или пък прекалено дълго време предъвкване на храната, скърцане със зъби, намален апетит или друго подобно, също ще е добре да насочите среща с ветеринаря.

Много важна от гледна точка на денталното здраве на мини заека е предлаганата му диета. Може да се каже, че правилното хранене е в основата на добре поддържаните заешки зъби. Постоянният растеж на тези атрибути трябва да бъде коригиран. Това се постига с помощта на процеса на изтъркване. Най-добрият и ефективен метод за намаляване на израстването на зъбите при заека е чрез предлагането на голямо количество сено. То има ниска калорийна стойност и съответно кара ушатия домашен любимец да го дъвче постоянно. Колкото и да Ви се струва странно предъвкването на една сламка сено представлява голямо усилие за малкия питомец, което се изразява в 7-20 тръквания на зъбите. Сами можете да се досетите как това влияе върху техния растеж.

И като говорим за правилна диета, то е добре да Ви обърна малко внимание на предлаганото количество Полезна гранулирана храна за зъбите на декоративния заекгранулирана храна на декоративния заек. То не трябва да надвишава 1 супена лъжица за 1 кг живо тегло. Тоест ако зайчето Ви тежи около 2 кг., то това означава, че дневният му прием се свежда до 2 лъжици гранули, които могат да се разделят на две порции – сутрин и вечер по една супена лъжица. Не свиквайте Вашия мини заек постоянно да яде гранулирана храна. Смесят ли се със слюнката, те омекват и биват преглътнати, без да има каквото и да е услие. Гранулираната заешка храна е висококалорийна и съответно зайчето се наяжда твърде бързо, без да има възможност да изтърква зъбите си. Най-подходящата и безопасна гранулирана храна за декоративен заек е с името „Cuni Complete”. Тя е с високо съдържание на влакнини и по-дълги фибри, които спомагат за пълноценното изтъркване на зъбите.

Освен сеното, друго, което можете да предлагате на мини заека във връзка с поддържането на здрави зъби са свежите зелени зеленчуци, като най-важна роля играят копърът и магданозът. Никога обаче не давайте на пухкавия питомец голямо количество от тях, без да сте подготвили коремчето му. Добре е да започнете с един стрък изкиснат магданоз дневно и постепенно да увеличавате количеството всеки следващ ден, докато не достигнете до 1 връзка на ден.

Грижи за зъбите на мини заека

За правилното изтъркване на предните зъби на домашния заек, можете да му предлагате клонки от плодни дръвчета – ябълка, круша, дюля, череша, вишна, джанка. Заекът с удоволствие остъргва кората на клонката. Също така можете да давате и домашно изсушен сухар.

За мини заека е важно да получава редовни порции калций и други минерали. Във всеки зоомагазин можете да намерите т.нар. калциеви/минерални блокчета. Не се колебайте, дали да купите на Вашия зайко такова. Оставете го на място, до което животинчето ще има постоянен достъп.

Слънчевите бани на декоративния заек са важни за събирането на витамин Д

Нормално е домашният заек да приема голямо количество калций, защото той се нуждае от него. Калций има в сеното, в клонките, в магданоза, в минералното блокче. За да може мини заекът да обработва и усвоява това вещество обаче е желателно в организма му да постъпва витамин Д. Как става това? Както при хората – слънчеви бани. За ушаткото са напълно достатъчни 10 минутки на ден на слъце. Такава разходка може да се осъществи на някоя слънчева чиста полянка или на открит балкон. Хубаво е тези разходки да не се извършват когато навън е прекалено студено или топло. За това през летните месеци можете да извеждате Вашия мъник преди обед.

Това бяха най-подходящите начини да помогнете на Вашето декоративно зайче да поддържа добро дентално здраве. Спазвайки тези методи, Вие ще намалите до минимум възможността заекът да страда от проблемни зъби.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар