Причини за проблемите със зъбите при декоративните зайци. Клепоухите зайци са предразположени към проблеми със зъбите.

Няма съмнение, че щом сте се спрели на декоративен заек за съквартирант, то значи обичате твърде много пухкави малки сладки животинки, които изпълват сивото ежедневие на всеки с много усмивки и любов. За съжаление обаче в отглеждането на питомци понякога се появяват и проблеми, като най-вече те са свързани със здравословното състояние на любимеца. Може смело да се каже, че едни от най-често срещаните проблеми при зайците са именно тези, свързани със зъбите. Около три четвърти от всички зайци страдат от различни дентални проблеми.

За съжаление това, че заекът Ви никога досега не е имал проблемни зъби, не е гаранция, че в бъдеще няма да се появат такива. Дори на външен вид резците на Вашия декоративен заек да изглеждат напълно наред, е възможно той да има например израснали кътници. Ето защо е добре да посещавате ветеринар за профилактичен преглед поне веднъж годишно. При необходимост и желание, могат да се правят и подробни рентгенови снимки, от които да се установи по-точно състоянието на зъбите на Вашия питомец.

Мини заекът е гризач, а това означава, че зъбите му не спират да растат. По-голямата част от стоматологичните проблеми при домашните зайци са свързани именно с този факт. Веднъж появили се, денталните проблеми при ушатите ни приятели не могат да бъдат излекувани или премахнати, но може да се приложат редица манипулации, които да намалят негативите и последиците на тези проблеми, а с това да се удължи живота на малката животинка.

Стоматологичните проблеми при декоративните зайци са свързани най-вече с недоброто изтриване и съответно с прорастването на зъбите. Причините за появата на денталните деформации са най-разнообразни от различно естество. За това е необходимо постоянно да се следи здравословното състояние на ушатия приятел, тъй като никой пухкав питомец не е защитен..

Причини за денталните проблеми при зайците

Най-често срещаните и основни причини за поява на дентални проблеми при декоративните зайци са следните:

1) Генетични причини– За съжаление твърде голяма част от мини зайчетата имат генетечна предразположеност към проблеми със зъбите и по-точно с прекомерното им израстване поради неизтриване. Намесата на човека в създаването на нови породи, често води до появата на някакво слабо място или по друг начин казано до предразполагането на новия вид към нови заболявания. В случая със зайците се е получило скъсяне на черепа в областта на челюстта. По този начин се променя изцяло начина на сдъвкване на храната, а оттам и недостатъчното изтъркване на израстващата зъбна тъкан. Особено видно е това при декоративните зайци с клепнали уши. Често такива проблеми се получават при мини зайците още преди да са навършили 1 годинка. Друга вероятна причина за генетична обремененост е и фактаът, че много често се размножават близкородственици.

2) Режим на хранене – Това е другата най-често срещана причина за денталните проблеми при декоративните зайци. Тук главна лоша роля изиграват гранулираните храни и пелети. Всички знаем колко удобни са те, всички четем колко полезни съставки съдържат. Да, обаче първоначално те са измислени за домашните зайци, отглеждани за месо, които имат кратък живот. Даването на голямо количество гранулирана храна води до недоброто изтриване на зъбите. Когато гранулата попадне в устата на ушатия Ви приятел, тя бързо абсорбира слюнката и се размеква на каша за части от секундата, което от своя страна не прави предпоставка за предъвкване на храната и съответното изтриване на тъканта. Така декоративният заек се наяжда бързо, тъй като получава голяма доза калории за малко време и няма желание да яде така полезното сено. За това е добре да определите балансиран режим за хранене на своя пухкав домашен любимец още в най-ранна възраст. Зъбните проблеми при домашните зайци, получени в резултат от неправилно изградени хранителни навици, могат да се появат още на втората година, но в повечето случаи се появяват чак след третата. В началото симптомите могат да бъдат леки, но ако не се обърне достатъчно внимание, ще последват сериозни усложнения.

3) Травми – Понякога се случва мини заекът да получи различни травми в областта на муцунката било то заради гризене на пръчките на клетката или падане от високо например. Най-често тези травми биват под формата на счупен зъб/зъби или по-тежки – счупена ябълка на челюстта или самата челюст. Такива травми могат да доведат до неправилно израстване на зъбите или малоклузия.

4) Възраст на зайчето – често пъти с нарастване на възрастта и възможността за поява на стоматологични проблеми при домашните зайци се увеличава. Възрастните зайци (над 5 години) страдат доста често от не добре изтрити кътници.

5) Системно боледуване – Понякога, когато декоративното зайче е боледувало често, се наблюдава значителна промяна в денталното здраве. Такива заболявания са например тези, които променят нивата на калций в заешкия организъм. От своя страна промяната на тези нива води до промяна на костта, която се намира около самия зъб, и като цяло се наблюдава промяна в самата захапка. Когато декоративният заек боледува, той намалява значително храната, която приема, което респективно означава, че животинката не изтрива добре своите зъбки. В резултат зъбите израстват прекомерно.

6) Устна инфекция – устната инфекция не е често срещан дентален проблем при декоративните зайци. По-скоро той се получава в резултат от някакъв проблем със зъбите при този любимец и по-точно при израстването на зъба в неговия корен.

Това бяха причините за появата на дентални проблеми при декоративните зайци. Ако искате да научите повече за стоматологичните проблеми при тези малки домашни любимци, можете да прочетете и следващите няколко статии, които съм посветила на тази обширна тема.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар