Гранулирана храна за декоративен заек

Гранулираната храна е един от основните елементи в дневното меню на декоративния заек. Тя е от съществено значение за запазване на доброто здравословно състояние на ушатия питомец. Но заедно с цялостното си положително действие, гранулите могат да бъдат и вредни за Вашия малък приятел. Ето защо е добре да се запознаете с някои основни правила за подбор на правилната пакетирана храна и точнотоо предлагано количество.

Гранулираната храна има положително въздействие върху храносмилателната система на мини заека. Тя се възприема много добре както от коремчето, така и от червата на малкия любимец. В състава и влизат стрити треви, зеленчуци и различни зърнени култури, които предоставят на декоративния заек набор от полезни вещества, като по този начин му позволяват да живее здравословно. За съжаление обаче не можем да използваме гранулите като главната и най-важна храна в менюто на мини заека. Обърнте внимание, че най-важното дневно хапване на пухкавия питомец си остава сеното. Гранулите трябва да бъдат давани контролирано, тъй като представляват лакомство за заека и при наличие на голямо количество в паничката, той ги предпочита пред всички други предложени вкусотийки.

Гранулите могат да имат и много отрицателно въздействие върху здравето на Вашия декоративен заек. Това разбира се ще се постигне в случаите когато видът на пакетираната храна не е подбран уместно или предлаганото всекидневно количество е по-голямо от разумното. Имайте предвид, че когато попаднат в устата на ушаткото и се примесят със слюнка, гранулите се размекват бързо. Това не позволява на животинката да дъвче, което го предразполага към неправилно израстване на зъбите, което води до сериозни и болезнени проблеми. Освен това гранулираната храна е калорична и увеличава риска от наднормено тегло. Някои храни съдържат високо ниво на протеини, които могат да предразположат мини заека към уринарни проблеми (например образуването на камъни в бъбреците или инфекции на уринарния тракт). Високият процент протеини в храната също може да доведе и до нежелани последици за очите на декоративния заек.

Какво е оптималното количество гранулирана храна, което трябва да бъде предлагано на декоративния заек?

На този въпрос можете да си отговорите много лесно. Просто следете описанието на опаковките. В общия случай е препоръчително да се дава не повече от 1 супена лъжица гранули за 1 кг. живо тегло. Това означава, че ако зайчето Ви тежи не повече от 2 кг., то количеството, което е препоръчително да изяжда на ден е 2 супени лъжици. Разпределете го на 2 порции – за закуска и вечеря. В никакъв случай не предлагайте на заека всичкото количество наведнъж.

От къде мога да се сдобия с гранули за мини заек?

В повечето зоомагазини има цели секции, посветени на гризачите, какъвто е и декоративния заек. В по-големите магазини за животни се предлагат и различни видове и марки пакетирани храни. Един съвет от мен е да не купувате храна за своя любимец от супермаркетите, особено тези които предлагат опаковки под собствена марка. Те не са съобразени изцяло с нуждите на тази домашна животинка, а и в повечето случаи не се съхраняват при подходящи условия. Освен това избягвайте насипните гранулирани храни за декоративен заек. Взимайте само такива, които са в пакети от половин, 1 или 2 килограма, тъй като в противен случай няма да имате точна и ясна информация за годността на закупуваната храна, дали не са я лазили някакви насекоми, дали е гранясала и други подобни.

Как да избера гранулирана храна за декоративен заек?

Има няколко основни критерия, които трябва да спазвате, за да изберете най-добрата за Вашия декоративен заек гранулирана храна. Първият критерии е възрастта на домашния любимец. Зайци до 3-4 месечна възраст, в отделни случаи до 6 месечна възраст, трябва да бъдат хранени с гранулирана храна за млади зайци. Обикновено на опаковката е посочена думата “Junior”. Тези гранули съдържат високи нива на калций и протеини, които спомагат за правилното развитие на костната структура на ушаткото. Високите нива на тези съставки обаче са вредни за по-възрастните зайци. Ето защо за тях има създадени други гранули – за възрастни зайци. Означението на опаковките е “Adult”.

Следващият критерии, който трябва да спазвате при подбор на храната за Вашия малък пухкав любимец е хранителната информация, посочена на опаковките. Спирайте се на храни, които имат високо съдържание на влакнини (18-23%), сравнително ниска калорийна стойност, разнообразие от витамини и ниско ниво на протеини.

Друго, с което можете да осигурите отлична храна за мини заека, е видът на опаковката. Качествените храни имат дебела картонена опаковка отвън и найлонова отвътре. По този начин се избягват прякото нагряване и допирът със слънчевата светлина. Други подходящи опаковки са тези, които имат плътен тъмен цвят. Следете за срока на годност.

Когато отваряте закупения пакет, винаги помирисвайте и оглеждайте съдържимото преди да го поставите в паничката на животинката. Ако имате съмнения, че нещо не е както трябва (мирише на гранясало, има наличие на влага или мухъл), в никакъв случай не предлагайте гранулираната храна на заека.

Колко често да предлагам гранули на декоративния заек?

Разпределете дневната дажба на 3-4 порции. Давайте ги сутрин около обяд и вечер. Ако нямате възможност да сте в къщи през деня, то разделете дневната дажба на 2 порции и ги предложете сутринта и вечерта, като за през деня оставете голямо количество сено.

Гранулите спомагат за по-добрата обмяна на веществата в малкото телце на декоративния заек. Те му помагат за по-добро храносмилане, по-добра работа на червата, доставят му необходими хранителни елементи. Но тяхното общо въздействие може да бъде и отрицателно. Ето защо се надявам тази статия да бъде полезна за всеки собственик на мини заек.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар