Декоративните зайци имат широкообхватен език на тялото, който използват, за да общуват както с нас, така и с другите зайци или домашни животинки. За всеки собственик ще е от полза, ако го научи, за да може да се ориентира какво казва ушаткото, тъй като за разлика от котките и кучетата пухкавият любимец не издава особено много звуци, за да привлече внимание.

Ако прекарвате повече време със своя декоративен заек, най-вероятно ще забележите, че той извършва няколко основни пози. Те могат да означават различни неща, тъй като както при хората, така и при мини зайчетата се забелязват различни характери, което е и основна причина всеки ушатко да комуникира по различен начин. Например когато зайчето седи изправено на задните си лапи, това може да означава „Оглеждам периметъра за възможна опасност“ или пък „Гладен съм! Искам храна!“, дори може да се преведе като „Би ли ми отворил вратата, за да се поразходя?“. И все пак тук ще се опитам да обобщя основните преводи на езика на тялото на декоративния заек.

Поза „Пантоф“

Декоративният заек се е свил на топка, с прибрани свити лапички или леко показани пръсти извън тялото, ушите са прибрани назад или са леко вдигнати нагоре, а очите са леко притворени. Преводът е следният – Вашият заек спи или е полузаспал. Обикновено тези животинки спят със отворени очи, но в някои случаи се наблюдават и изключения. Възможно е зайчето да затвори очи или да потрепва с клепачи, а също така и да опре главичка в пода по време на сън. В повечето случаи, когато ушаткото спи по този начин, значи най-вероятно му е или хладно, или студено.

езикът на тялото на декоративния заек

Поза „Релаксация“

Пухкавият питомец лежи по корем с опънати назад или на страни предни и задни лапи, главата е вдигната или е с опряна в пода брадичка, ушите са назад или вдигнати. Това е позата, в която Вашият заек релаксира и не прави нищо друго. Той се чувства спокоен и щастлив. Обикновено ушаткото я заема, когато се нахрани доволно, топло му е и се чувства в безопасност. Възможно е в някои случаи любимецът дори да се унесе в сладък сън в тази позиция.

езикът на тялото на декоративния заек

Поза „Крайно задоволство“

Декоративният заек се хвърля или търкаля по гръб или на една страна с крачета във въздуха, а очите са полузатворени. Вашият заек е изключително щастлив! Той се намира в крайно задоволство. Ушаткото се отдава на релаксация. Тази поза може да се дължи на току що изядено любимо хапване, наслаждаване на влизащ в стаята слънчев лъч или просто след като се е насладил на чешане от Ваша страна.

„Класическа поза“

Мини заекът седи на задните си лапи, предните крачета са протегнати напред, а ушите са високо вдигнати в очакване на сигнал за тревога. Заекът Ви се интересува какво се случва наоколо, за да прецени какво да прави. Също така тази поза се смята и като прелюдие към търсене на внимание или чешане. Възможно е зайчето да се полюшва напред назад, опитвайки се да балансира собствената си тежест, тъй като крайниците му са прилепени близо един до друг.

Поза „Любопитство“

Декоративният заек стои на четерите си лапи, главата е изпъната напред, а ушите нагоре, носът души наоколо. Зайците са особено любопитни животинки. Когато видят нещо ново и непознато в стаята или пък отворите някой шкаф, веднага ще пристигнат с цел да проучат. Всяко ъгълче ще бъде подробно разгледано, подушено и най-вероятно отъркано в козината на заека.

езикът на декоративния заек

Поза „Къпане“

Зайчето седи на задните си лапи, ближе предните си и ги търка в муцуната, дърпа ушите надолу, за да бъдат старателно почистени, завърта се, за да може да оближе гърба и задните си лапи. Тази поза най-вероятно няма да Ви изненада – заекът се къпе.

езикът на тялото на декоративния заек

Поза „Заровена глава“

Заекът е наведен назад, като носът му допира задницата му, след което сяда и започва да дъвче. Вашият декоративен заек поема меки изпражнения, които изяжда. Не се притеснявайте, това е напълно нормално. Метаболизмът на заека е изключително бърз, поради което голяма част от поетата храна не може да бъде напълно преработена и усвоена. За това и зайчето я изяжда отново. Поради тази причина не трябва да се карате на пухкавия любимец за тази му дейност.

езикът на тялото на декоративния заек

Поза „Замръзване“

Заекът буквално замръзва – застава на едно място на четерите си лапи, главата е високо вдигната, ушите са опънати нагоре, а очите са широко отворени. Декоративният заек е чул някакъв звук. Като застава в тази поза той се ослушва, за да разбере дали този звук може да предизвика някаква опасност. Възможно е да последва следващата поза.

„Потропване с крак“

Заекът вдига задницата си високо и силно потропва със заден крак. Мини питомецът е установил опасност в голяма близост и е уплашен. Обикновено в природата този сигнал се предава от заек на заек и служи за предопреждение, понякога и за уплашване на противника. Често в домашни условия обаче заекът прилага тропането с крак и като израз на недоволсвто от нещо – например, когато му се скарате или пък се инати.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Дебора каза:

    Моето зайче ръмжи и не дава да го пипам? Как да се справя с това?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравей,

      Не се притеснявай, най-вероятно това държание ще отшуми.

      Това, което можеш да направиш е да го привикнеш с твоето присъствие. Някои зайчета не обичат да бъдат прегръщани, вдигани и други подобни. Такъв е и моят зайко. Веднага щом го гушна започва да ръмжи, да се опитва да хапе и да рита, за да се отскубне. Решението е едно – съобразяваш се с него. Добре е да не го притискаш, за да не се чувства несигурно. Обръщай му внимание по начина, по който то ти дава. Например: Пусни го в стаята да се разходи, но не го закачай, седни на пода и изчакай то да дойде до теб. След като дойде си подай ръката напред, за да може да те подуши, ако не избяга, го погали по главичката, ушичките и накрая гръбчето. Прави това упражнение често. Резултатът не би трябвало да закъснее. Зайчето ще започне да идва към теб, за да го галиш, но най-вероятно не и да го гушкаш. Друг много ефективен начин е даването на лакомства. Подавай му някаква храна – сухарче, сушен плод, гранулка или друго подобно. Когато му подаваш лакомството е добре то да лежи в ръката ти. Докато го яде зайчето свиква с твоя аромат. Колкото по-често го правиш, толкова повече животинката ще свикне с теб и ще те възприема по-спокойно.

      Възможно е зайчето да е по-агресивно, тъй като пространството му е малко. Пускай го от клетката колкото е възможно по-често, за да изразходва енергия.

      Ако агресивното поведение не се коригира с времето, ще е добре да го заведеш на ветеринар и да го кастрираш.

      Поздрави

  2. Teodora каза:

    статията е супер, много ми помогна 🙂

  3. Рая каза:

    Здравейте знам, че тази публикация е много стара, но все пак ми беше много интересна, но така и не можах да разбера какво значи, когато ми ближе ръката и когато яде картон. Благодаря предварително за отговора…

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      „Близането“ може да означава много неща, но най общо – зайчето общува с Вас. Домашните зайци са особено социални животинки, а също така държат и особено много на своята хигиена. Облизването на себеподобни, както и на други живи същества, които са в обкръжението на ушаткото, е начин зайчето да покаже своята близост, привързаност и обич. „Близването“ по ръката може да означава и молба за нещо, често за водичка или определена храна – лакомство.

      Яденето на картон няма някакъв ясен знак, който трябва да показва нещо определено. Зайците за гризачи и просто имат нужда постоянно да дъвчат нещо. Вероятно картон и хартия са подходящи чешалки за зъби при тях.

      Поздрави

  4. Radka каза:

    Зайчето ни е на 2 месеца и от вчера трепери 😦

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      Треперенето при зайците като цяло не е характерно тяхно държание и е възможно да е знак за различни отклонения в здравословното състояние на зайчето.

      Като начало проверете температурата в помещението, в което се намира зайчето. Тъй като то е едва на 2 месеца, трябва да го третирате като бебенце, тъй като все още няма дебелото кожухче на възрастните зайци. Добре е температурата на помещението да е поне 21 градуса. Ако не е – в студените месеци можете да добавите бутилки, пълни с топла вода в клетката на животинката и да ги сменяте винаги, когато изстинат. Също така можете да го гушкате, за да му е по-топло.

      Възможно е да има проблем с храната – на толкова малко зайче не бива да се дават пресни храни. Давайте само суха храна (сено, гранули, зърнени храни) до навършване на 6-8 месечна възраст.

      Възможно е зайчето да се е уплашило. Дръжте го в помещение, в което е тихо и не се чуват силни шумове.

      Теоретично, ако зайчето е заболяло от нещо, може да се наблюдава треперене, но то ще бъде съпроводено и с други симптоми. Има ли такива?

      Ако възникнат допълнителни въпроси, насреща съм да им отговоря.

      Поздрави,
      Мария

Вашият коментар