Къпане на декоративен заек

Декоративният заек е домашен любимец, който държи много на своята хигиена и добър външен вид. Той прекарва приблизително два часа от своето ежедневие в старателно почистване на козинката и муцунката си. Продължителността на така наречената естествена баня на зайчето и старанието, което то влага, не зависи от неговия пол. Разлика може да се наблюдава само в зависимост от неговата възраст – когато ушаткото е в бебешка възраст все още се учи каква е всъщност процедурата, а когато порасне – начинът на къпане е вече добре познат.

Ако бъде отглеждан само в домашна обстановка, козината на мини заека остава пухкава и лъскава, но когато бъде извеждан на разходки навън, тя се зацапва и омазнява много по-лесно, което кара любимеца да не се чувства комфортно. Навярно някои собственици са забелязали, че техният питомец дори се къпе всеки път щом е бил докосван от човек. Много хора обаче си задават въпроса дали е адекватно да изкъпят своя декоративен заек и дали въобще е възможно това. Отговорът е прост – да, възможно е да изкъпете своя декоративен заек. Не само е възможно, а дори в някои ситуации е наложително – например след прекарана диария се случва опашката на ушаткото да е значително зацапана с образувана на повърхността коричка, която зайчето не може само да пoчисти.

Добре е обаче да знаете, че къпането на декоративния заек има някои специфики и е добре да следвате следните препоръки:

  • 1. Не е добре мини заека да бъде къпан често и по много – Козината на този любимец задържа в значителна степен влага, която от своя страна е предпоставка и условие за развитието на бактериална инфекция по кожата. Добре е ушаткото да бъде къпан през летните месеци, когато козината му ще може да изсъхне по-бързо. Избягвайте банята през зимата, когато освен, че съхненето може да се окаже трудно постижима цел, но и е възможно зайчето да се простуди.
  • 2. Ако се наложи декоративният заек да бъде изкъпан през зимата, то по възможност измийте само проблемните участъци, подсушете добре с кърпа и го поставете в добре затоплена стая. Ако имате сешоар, бихте могли да го използвате за по-бързо и качествено изсъхване на козинката, но не го дръжте твърде близо до малката животинка, тъй като тези любимци имат непоносимост към горещината.
  • 3. За къпане на декоративен заек се използва само подходяща козметика – В по-големите зоомагазини можете да намерите шампоани, разработени само и изключително за декоративни зайци. В никакъв случай не използвайте козметика за кучета и котки, още повече продукти против бълхи! Ако не можете да намерите или нямате възможност да закупите специален шампоан, то се снабдете с бебешки такъв. Също така можете да използвате и по-обикновени бебешки сапуни. В тези продукти се съдържат по-малко вредни вещества и парфюми, които дразнят деликатната кожа и козина на ушаткото. Имайте предвид, че след баня заекът не търпи остатъчната влага и се ближе докато не свали мокротата от гърба си. Използвайки хуманни шампоани за възрастни или пък такива предназначени за котки и кучета, при не добре отмиване има голяма вероятност да натровите питомеца си. Ако не е наложително поставянето на измиващ продукт, то изкъпете зайчето само с вода.
  • 4. В никакъв случай не бива да мокрите главата на декоративния заек – къпането на декоративния заек трябва да се извършва внимателно като се избягва главата, тъй като е възможно да попадне вода или шампоан в ушите,очите или устата на зайчето и да последват проблеми.
  • 5. По време на къпане, някои декоративни зайци изтърпяват сериозен стрес. Именно поради тази причина този вид баня за малкия зайко трябва да се извършва много внимателно и спокойно, за да се избегне напрежението.

Как се къпе декоративен заек?

Тук е мястото и да Ви обясня самата процедура. Тя е изключително лесна, ако спазвате няколко стъпки.

Като за начало трябва да изберете леген с подходяща големина. Гледайте да не е нито много тесен и плитък, нито пък прекалено голям. Налейте съвсем леко топла вода около 2-3 пръста от дъното. В никакъв случай не къпете заека със студена вода. Това може да доведе не само до простуда, но и до сериозен стрес на животинката. След това сложете ушаткото в средата на легена. Имайте предвид, че ако къпете зайчето за първи път, обстановката няма да му е позната и то ще иска да си тръгне по най-бързия възможен начин. В такъв случай го вкарайте отново в легена и му говорете със спокоен глас. Придържайте го нежно с едната ръка, докато с другата загребвайте от наличната вода и го поливайте. Внимавайте да не намокрите главата. Когато зайчето е достатъчно мокро, отсипете малко количество от специалния шампоан и го втрийте нежно в козинката. Когато сте готови, можете да пуснете вода от чешмата с подходяща температура и да изплакнете внимателно мини зайчето. След като сте изплакнали достатъчно добре измиващия продукт се опитайте леко да изтискате водата от козината и увийте декоративния заек в подходяща кърпа. Докато гушкате малкия питомец, разтривайте леко кърпата. Добре е да задържите зайчето в това положение колкото е възможно повече, за да може кърпата да попие добре влагата от козината. По Ваша преценка можете да използвате сешоар за завършване на процедурата. Ако не – просто оставете питомеца в топла стая и го оставете на спокойствие за известно време. Той ще започне да се допочиства, тъй като ще има дразнение от неестественото състояние на своята козина.

Къпане на декоративен заек
Къпане на декоративен заек
Къпане на декоративен заек
Къпане на декоративен заек

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Дима каза:

    Много полезна информация, Благодаря! :)))

Вашият коментар