Външни паразити при декоративен заек

Като всеки друг традиционен домашен любимец и декоративният заек може да бъде жертва на външните паразити. Меката и гъста козина на дългоушатата животинка може да предложи чудесни условия за развитието и размножаването на множество микроорганизми. Това са бълхи, кърлежи, въшки, дермофити и други подобни.

Бълхите и въшките намират обитание в пухкавата козина, като предизвикват досаден сърбеж и болка. Понякога животинката така се разчесва, че разранява даден участък от кожата си. Ако бълхите и въшките не бъдат унищожени на време в някои случаи могат да предизвикат и по-сериозни проблеми, какъвто е например алергичния дерматит. Кърлежите от своя страна са много опасни не само за здравето на декоративния заек, но и за Вашето. Те са преносители на различни болести. Ако мини зайчето бъде нападнато от кърлеж, той много лесно би могъл да достигне и до Вас. Например когато го прегърнете. Дермофитите пък са микроскопични плесенни гъбички, които предизвикват гъбични инфекции по кожата на зайчето. При ненавременно лекуване е възможно окапване на козината и ноктите.

Как декоративният заек прихваща външни паразити?

Има няколко основни начини:

  • Чести разходки на декоративния заек сред природата – Ако сте от тези стопани, които искат да разхождат мини заека си на двора, в парка, в планината или просто в градинката зад блока, трябва да сте особено бдителни. Все пак не забравяйте, че има достатъчно голям брой бездомни кучета и котки, които са основните преносители на външните паразити. Няма нищо лошо в това да показвате на зайо какво е това природа, но го правете само на места, за които сте напълно убедени, че са „чисти“. Такова например може да бъде ограденият двор на къщата, в която живеете. Не разхождайте ушатия питомец на обществени места като паркове или градинки зад/пред блока.
  • Имате друг космат домашен любимец – Ако имате куче или котка, които излизат на разходка навън. В тези случаи дори да не пускате декоративния заек навън, той може да бъде зарезен благодарение на другото животно. В тези случаи котката/кучето се явява преносител.
  • Вие самите се окажете преносители – дори и да Ви звучи налудничаво, има случаи, в които собствениците заразяват домашните си любимци. Това се получава например когато сте имали контакт с опаризитено животно. Много често хората, които имат питомци вкъщи, се радват и на чуждите или бездомните животни. Когато погалят обаче някое, по което има външни паразити, част от тях се пренасят върну човека. И така дори и да не извеждате ушаткото навън, има вероятност да се зарази. Поради тази причина трябва да сте много внимателни. Не галете безстопанствени или дори дворни кучета и котки, за да ограничите възможността от пренасяне на паразити.
  • От ветеринаря – Някои ветеринари не поддържат изрядна чистота и не дезинфекцират редовно кабинетите си. Има случаи, в които да кажем стопанин на декоративен заек завежда питомеца си на рутинен профилактичен преглед, пациентът, който е преглеждан преди зайчето на масата е имал гъбична инфекция и съответно масата не е била почистена след него, поради което и декоративният заек се заразява. В следствие козината на зайчето окапва и са необходими време и финанси за неговото излекуване. Внимателно избирайте ветеринаря за Вашия декоративен заек. Понякога в желанието си да спестите някой лев, може да загубите и много повече.
  • Недезинфекциран талаш – хубаво е да купувате за своя декоративен заек талаш само от зоомагазини. Там той е пречистен и дезинфекциран. В противен случай, ако Вие самите решите да си правите настилка за клетката или вземете от ателие на дърводелец трици, то е много верочтно те да бъдат с наличие на паразити.

Какво да направите в случай, че декоративният Ви заек има външни паразити?

  • Отидете до ветеринарна аптека или зоомагазин и попитайте за подходящ препарат, който би могъл да Ви свърши работа. Известни са едва 1-2 продукта, които са предназначени за малки домашни любимци, каквито са зайците, морските свинчета, плъховете, порчетата и други. Тъй като много трудно бихте намерили специално предназначени лекарствени продукти срещу външни паразити за заек, можете да се насочите към такива за котка. Котешката козина има подобна структура като тази на декоративния заек и за това е препоръчително да се насочите именно към тези продукти, а не към кучешки такива. Освен това кучешките препарати са много по-концентрирани и при поглъщане заекът лесно може да се натрови. Има най-разнообразни по форма и консистенция продукти за борба с външните паразити. Всеки от тях е добър за специфичен случай. Ако извеждате често мини заека на разходки навън, можете да му вземете котешки нашийник срещу бълхи, въшки и кърлежи. Може да се купят лекарствени препарати под формата на пудра, крем или олио. Когато намажете с тях ушатия питомец е добре да не го пускате свободно в дома си, в противен случай голяма част от мебелировката ще бъде омазана. В никакъв случай не прилагайте върху Вашия декоративен заек препарата Фронтлайн. Той причинява тежки неврологични проблеми при този вид питомци. За повече информация можете да прочетете нашите статии, посветени на козината на декоративния заек.
  • Посетите ветеринар, който ще обезпаразити декоративния заек. Ако смятате, че няма да можете да се справите сами с този проблем, е добре да се обърнете към специалист. В някои случаи дори посещението на ветеринар е задължително. Например, когато зайчето е заразено с гъбички.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза

Един отговор »

  1. Lora Stefanova каза:

    Имам черен заек, лъвска глава. Постоянно се чеше и е почти невъзможно да намеря паразит в козината му, както разбрахте от породата му. Не знам дали се чеше просто, защото е животно или има паразит (предполага се, че е бълха). Помогнете. 😦

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      Като цяло зайците са особено суетни и спазват много голяма лична хигиена. Често се почистват и чешат. Ако зайчето се гледа у дома и не се извежда навън, шансът да се е заразило с паразити е наистина нисък. Ако случаят е такъв, вероятно зайчето просто спазва лична хигиена. Ако обаче го извеждате навън или имате друг домашен любимец, който разхождате навън, съществува голяма вероятност да са му предадени паразити.

      Опаразитяването на заека е свързано и с други симптоми освен чесането – липса на лъскавина на козината, ранички по самата кожа, пърхут и други подобни. Наистина в черната козина трудно ще се забележат каквито и да е паразити, но можете да погледнете за другите симптоми. Ако срещате известно затруднение и с това, моят съвет е да заведете ушаткото на ветеринар. По преценка на лекаря, ще му бъде изписано лекарство или друг препарат за третиране на паразитите. В никакъв случай не позволявайте слагането на препарата Frontline, тъй като той е силно токсичен за зайците.

      Поздрави,
      Мария

  2. Maneva каза:

    здравейте, имах декоративно зайче, което имаше рана на гърба, която видях доста късно за съжаление, не знам как се е получила, но в раната имаше червейчета, които допринесоха за фаталния край на моя домашен любимец. Проблемът е, че не знам как се случи всичко , защото не е извеждан навън и го гледам почти осем години… гледката беше страшна как се получават тези рани с тези паразити в тях? какво се е случило, за да има тези бели червеи в телцето си, така и не ми казаха…

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      Искрено съжалявам за загубата Ви! ;(

      По така описаното, смятам, че Вашето деоративно зайче е развило Миаза. Това е изключително неприятно инфекциозно заболяване, чиито причинител е да кажем паразит. Получава се най-вече през топлите месеци от годината, когато има и наличието на мухи навън. Всъщност Миазата или още известна като Червясване се причинява от тези мухи, които снасят яйцата си директно в козината на животинката. При тяхното последващо развитие, ларвите започват да се хранят с плътта на домашния любимец. Обикновено засегнатите зони са гърба, опашката, генеталите или коремчето на заека.

      Причините за появата на Миазата могат да бъдат различни. Най-често това са:

      1. Диария – Ако зайчето е имало наскоро диария и козината му след това не е била почистена добре. Миризмата привлича мухите и им предлага място, на което те да снесат яйцата си. Ето защо е от изключително голяма важност да се спазва лична хигиена.
      2. Възрастта на зайчето – казвате, че Вашият заек е бил на почти 8 години. Както при всеки друг любимец, така и при мини заека, с нарастване на възрастта и личната хигиена се занемарява поради различни фактори.
      3. Непочистена тоалетна или клетка на зайчето – в летните месеци е наложително честата подмяна на постелята на зайчето, защото много бързо могат да се развият различни микроорганизми, гъбички, а също така и се привличат тези мухи.
      4. Ако зайчето е имало дентални проблеми – зъбите при заека са от изключителна голяма важност, тъй като те са основния инструмент при поддържане на козината и нейната хигиена. При едно евентуално недобро поддържане, заекът става приемник на тези ларви.
      5. Заразена храна – твърде възможно е зайчето да е хапвало вече заразена храна, например сено ли други свежи плодове или зеленчуци. По този начин то поема яйцата на мухите, които се развиват в него или след изхождането се прикрепват към козината на домашния любимец.
      6. Напишкана опашка – миризмата на урина също привлича мухите, които могат да харесат козината на заека за гнездо на своите ларви.

      Симптомите на Миаза при декоративния заек не са толкова ясно изразени и често болестта бива открита на твърде късен етап, което коства и живота на ушаткото. В същност смъртта настъпва поради два фактора – стреса, който се причинява на заека, и сериозната инфекция.

      По принцип ако инфекцията се види навреме, чрез прилагането на подходящо лечение, заекът може да бъде спасен. За съжаление при Вас явно е хваната твърде късно.

      Поздрави,
      Мария

Вашият коментар