Домашен преглед на декоративен заек

Може би най-важното правило при отглеждането на един домашен любимец е собственикът му да се грижи за неговото здраве. Ето защо е от изключително голямо значение да се различават и следят сигналите, които ни дава питомецът, както и неговто поведение. Това са именно признаците, които ни съобщават за здравословното и емоционално състояние на животинката.

С течение на своята еволюция, зайците са развили обаче едно много интересно свое качество – прикриване на болежките. Най-вероятната причина за това е фактът, че в природата ушатковците се явяват плячка за различни животни и показването на някаква слабост, била тя дадено заболяване или друг здравословен или вроден недостатък, ги превръща в лесна вечеря за хищниците. Ето защо понякога е много трудно да разберем, че декоративният заек има някакви оплаквания. Освен това зайците са тихи животни (издават звуци изключително рядко), което ни затруднява още повече при определянето на диагнозата. Всеки собственик на мини заек трябва да си даде сметка за така наречения техен стоицизъм и да отделя малко повече внимание на домашния си любимец, за да се избегнат нежелани болезнени последици.

Симптоми, които на пръв поглед не изглеждат сериозни, като например зайчето се крие на необичайно място, седнало е в прегърбена позиция или дори отказва любимо негово лакомство, могат да бъдат сигурен знак, че нещо наистина не е както трябва. В общият случай тези животинки проявяват някакви оплаквания, чак когато положението вече e нетърпимо. Естествено и всеки заек е строго индивидуална личност, което е предпоставка и за отклонения от общото правило. Ако забележите каквото и да е различно поведение от обичайното или трудно или дори ясно доловими знаци, то е добре да предприемете няколко прости диагностични мерки, за да определите до колко е спешно посещението при ветеринар. По-надолу са показани стъпките, през които трябва да преминете, за да направите домашен преглед на декоративния Ви заек.

Стъпка 1

Предложете на мини заека любимо лакомство. Ако го откаже, предложете му друго. Ако зайчето отказва да яде каквото и да е, значи е време да преминете към стъпка 2.

Стъпка 2

Премерете температурата на декоративния заек. Ако не знаете как става, можете да попитате своя ветеринар при редовните профилактични прегледи, за да знаете какво да правите при спешни случаи. Винаги използвайте пластмасов термометър, за да избегнете риска от счупване.

Пластмасов термометър за мерене на температурата на декоративен заек

Как да премерите температурата на декоративен заек?

Нормалната телесна температура при зайците е 38,3°C – 39,4°C.

Като начало е необходимо да прегърнете нежно пухкавата животинка и да я обърнете да лежи по гръб във Вашия скут или да я поставите върху маса, която е покрита с нещо меко (например одеало). Ако заекът се противи и рита, то можете да го увиете в кърпа и тогава да го обърнете по гръб, като главата и раменете трябва да сочат Вашият корем, а крачетата – тавана. Гръбнакът на животното да е в позиция „С“. Имайте предвид, че ако не използвате кърпа, то трябва да държите задължително задните крака, защото е възможно питомецът така да рита, че да нарани не само Вас, но и себе си. След като заекът е заел необходимата позиция, Вие трябва внимателно да поставите термометъра на дълбочина около 2,5 см в ректума (отвора, който се намира по-близко до опашката; другият отвор е урогенталният).

Тъй като това не е процедура, която е много приятна за декоративния заек, е твърде вероятно той да се опитва да се измъкне от Вашата схватка. Затова е добре да му говорите спокойно и да се опитате да го задържите. Ако това обаче не подейства, най вероятно ще Ви се наложи да повторите процедурата поне няколко пъти, докато успеете да измерите температурата. Ако се притеснявате, помолете някой от Вашето семейство да Ви асистира. Никога не прилагайте твърде голяма сила и натиск върху заека, защото както дебелото черво, така и ректума му са твърде деликатни и е възможно много лесно да бъдат наранени.

Следващите стъпки може да прочетете във Втората част на статията.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар