Вътрешни паразити при декоративния заек

Вече беше разгледана темата за това дали има възможност декоративният заек да бъде заразен с външни паразити. Това са видимите паразитни проблеми на този малък домашен любимец. И тъй като той може да има и не толкова видими проблеми, нека да обърнем внимание към вътрешните паразити при ушатия питомец.

Вътрешните паразити – това са различни глисти, тении, както и други микроорганизми. Те живеят и се размножават във вътрешните органи на домашния заек. Най-често срещаният паразит при зайците е заешката острица . При този вид домашни любимци се срещат около десет други различни хелминти. Както при всеки друг вид животни и тук могат да бъдат засегнати различни органи като например сърцето, бъбреците, мозъка, мускулите, черния дроб, костите и други подобни. Най-често вътрешните паразити при зайците се срещат в червата.

При не навременно лекуване на декоративното зайче, вътрешните паразити могат да предизвикат множество заболявания, а в някои случаи дори и смърт. Заболяванията протичат тихо, почти без някакви външни признаци.

Нека да дам един пример за някои признаци при заразяване със споменатата по-горе заешка острица. Когато заекът бъде заразен с нея, тя преминава от стомаха към дебелото черво където започва малко по малко да се развива и когато навърши от 2 до 3 седмици, тя навлиза във фаза полова зрялост. В тази фаза тя е готова да снесе яйца. Прави го като излиза от дебелото черво през ануса и пълзи по кожата в тази област. Когато снася поколението си, предизвиква на ушаткото неприятен сърбеж, който го кара да се чеша непрестанно в стена, под и други подобни . в следствие на непрестанното разчесване заекът получава болезнени рани. Често освен сърбежа, могат да се забележат диария или запек при декоративния заек или пък нормални до твърди изпражнения, покрити с бяла или зелена слуз. Друг признак, който може да се наблюдава с каквито и паразити да е заразен заекът, е че той отслабва. Също така е възможно да намерите малки бели червейчета в постелята на своя домашен любимец.

Ако бъдат забелязани подобни признаци и имате съмнения е добре да се консултирате с ветеринар специалист по зайци. Той ще може по-точно да определи диагнозата. След назначаването й, е необходимо обезпаризитяване на ушаткото. Това се случва с помощта на различни лекарствени препарати, които се предписват спрямо възрастта и теглото на зайчето.

Как се заразява декоративният заек с вътрешни паразити?

Сеното, което предлагате на зайчето – много е важно сеното, което давате на декоративния заек да е чисто. Какво имам предвид – ако го берете и сушите саморъчно, то го правете само от незамърсени местности. Например от някоя поляна високо в планината. Чувала съм за хора, които берат тревичката пред блока. Не е добра идея, имайки предвид множеството бездомни кучета и котки които преминават. Закупеното сено е обезпаразитено и обикновено е от чисти местности. Все пак има и процент вероятност и то да предизвика проблеми.
Разходка на заека – собствениците, които разхождат домашният си заек навън трябва да имат едно наум.
Непочистена клетка – почиствайте редовно клетката на Вашия малък приятел. Когато не го правите редовно се натрупват прекалено много изпражнения, които например в жегата развъждат множество микроорганизми. Понякога заекът ги поглъща и се заразява.
Друго животно – ако имате друго животно вкъщи е добре да следите както неговото здравословно състояние, така и на това на зайчето.
Замърсена вода – необходимо е водата на мини зайчето да се сменя всеки ден. Не само да се сменя, а и съдът, в който се намира редовно да се измива. В противен случай във водата се развъждат различни микроорганизми.

Какво можете да направите в случай, че декоративният заек се е заразил с вътрешни паразити?

• При установяване, че домашният Ви заек има глисти или други вътрешни паразити, то можете да се обърнете към ветеринар. Той ще предпише необходимото му лекарство, както и ще провери здравословното състояние на малкия питомец.
• Можете да отидете до някоя ветеринарна аптека и да потърсите лекарството Levacolumbin 23 (на таблетки). Това лекарство е предназначено за обезпаразитяване както на зайци, така и на птици. Дозировката му е 1 таблетка на 3 килограма живо тегло. Внимавайте какво количество давате на своята домашна животинка. Например ако зайчето Ви тежи 1,5 кг, то трябва да му дадете половин таблетка. Добре е таблетката да бъде дадена наведнъж, а не да бъде разтваряна в поилката за вода. Ако заекът се съпротивлява, то разтворете необходимата част от хапчето в спринцовка с вода и му изсипете полученото директно в гърлото, за да не го изплюе. Ако сте открили червейчета в изпражненията и за това се обръщате към обезпаразитяването, то е добре да повторите даването на лекарствения продукт в следващите 10-15 дена, тъй като таблетките убиват само възрастните форми на паразитете, но не и техните яйца.
• Добре е поне два пъти в годината да обезпаразитявате своя домашен любимец дори и да няма съмнения за възможни паразити. За по-голяма сигурност можете да давате лекарството всеки и месец.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар