Какви лекарства да имаме под ръка когато отглеждаме декоративен заек

Най-важното нещо при отглеждането на домашен любимец се свежда до поддържане на отлично здравословно състояние. За съжаление обаче понякога се случва животинката да се разболее неочаквано или пък да се случи някакъв домашен инцидент. Ето поради тази причина е добре да имате винаги налични няколко медикамента, които в дадени ситуации и при бързи реакции от Ваша страна могат дори да спасят питомеца от сериозни проблеми или от летален изход.

Декоративният заек е много деликатна домашна животинка. Той има изключително слаба имунна система и поради тази причина различните болести и инфекции претърпяват много бързо и бурно развитие. Вие като собственик на такъв питомец е добре да знаете, че колкото по-бързо реагирате при появил се проблем, толкова по-бързо и безболезнено ще се възстанови Вашият мини заек.

Зайците по природа са много търпеливи създания, които прикриват болката, която изпитват, но вярвате или не, те са наистина големи стоици, тъй като нивото на чувствителност при тях е изключително високо. Добре е да наблюдавате постоянно поведението на малкия ушатко и при наличие на някаква промяна веднага да реагирате. Например разлика може да откриете когато зайчето се крие на необичайно място, не иска да яде или не си е изяло любимото лакомство в паничката, когато тоалетната му е чиста и няма наличие на изпражнения и урина, или пък точно обратното – наблюдават се втечнени фекали или има кръв в урината и други подобни. Когато видите подобна промяна, първото нещо, което трябва да направите е да установите до колко е сериозен проблемът, каква е възможната причина за това поведение и необходимо ли е посещение на ветеринар. Имайте предвид, че не всяка ситуация налага намесата на лекар. Зайците са особено плашливи животни и непознатата обстановка и хора могат да доведат до стресово напрежение, което не се отразява много добре на ушатковците.

Като цяло най-срещаните и чести проблеми при декоративния заек са тези, които са свързани с храносмилателната му система. Такива са хранителни натравяния, стомашни неразположения, предизвикани от неправилно хранене или непоносимост към дадени храни, диария, запек, газове и други подобни. При поява на подобни проблемни ситуации е добре да реагирате колкото може по-бързо, за да се избегне развитие на по-сериозни проблеми и за да спестите болезненото преживяване на мини питомеца. Какви медикаменти е добре да имате под ръка за такива случаи, можете да видите по-надолу:

  • Rodikolan (Родиколан)
    • Описание: Родиколан хранителна добавка за гризачи, в чиито състав влизат множество масла и билки. Този медикамент се използва за регулиране на смущенията в храносмилателните процеси, като основни негови действия са регулиране на чревната функция, стимулиране на чернодробната функция, стимулиране на храносмилателната функция, успокояване на червата при спазми и възпаления, действа противоспастично и при наличие на образувани газове, успокоява лигавицата на стомаха, потиска развитието на вредни чревни бактерии, стимулира регенерацията на естествената микрофлора, стимулира имунната система. Можете да го използвате в множество случаи – при запек, при метеоризъм, диария, стомашни неразположения, като съпътстващо лекарство при хранителни натравяния и други.
    • Къде можете да намерите Родиколан? Тази хранителна добавка може да бъде намерена във ветеринарните аптеки без лекарско предписание или да бъде закупена директно от ветеринаря.
    • Дозировка: Дозировката на Родиколан за декоративни зайци е 3 пъти дневно по 5-6 капки, като се дават директно в устата на животинката. Ако обаче Вашият ушатко е от обикновените породи домашни зайци, то значи дозировката на този медикамент ще е 3 пъти дневно по 7-10 капки. Ако се затруднявате с даването на лекарството по този начин, можете да напоите няколко гранули, които да дадете на мини питомеца.
  • Espumisan L (Еспумизан L)
    • Описание: Това е лекарство за пеленачета, което може да се използва и при отглеждането на декоративен заек. Прилага се за намаляване на образуваните газове поради продължително нежелание на заека да яде, както и в следствие от някои храни. Друго полезно действие на този медикамент е, че облекчава коликите. Еспумизанът може да бъде използван и при запек при декоративния заек.
    • Къде можете да намерите Еспумизан L? Еспумизан L може да бъде намерен във всяка хуманна аптека без лекарско предписание.
    • Дозировка: За заек с тегло около 2 кг, дозировката на Еспумизан L е 0,8 мл се дават на всеки час през устата за 3-5 часа (в зависимост кога ще отшумят газовете).
  • Degan 5mg/ml (Деган)
    • Описание: Деганът е хуманно лекарство, което има малко по-различно действие върху декоративния заек. Използва се при стомашни неразположения, за да регулира стомашната и чревната функция при мини любимеца и за да намали възможността за развитие на стомашна стаза. Използва се при хранителни натравяния, стомашни неразположения, диария, след газообразуване и други подобни.
    • Къде може да намерите Деган? Този медикамент може да бъде намерен в тази си форма във всяка хуманна аптека без рецепта. Опаковката му е ампула. Когато купувате Деган, задължително следете разтвора. Не взимайте по-голям, а само този от 5мг/мл.
    • Дозировка: Дозировката на това лекарство може да бъде определена от ветеринар. Ако няма друго предписано се дава по 0,2мл на всеки 8 часа за декоративен заек от 1,8 кг – 2,1 кг в продължителност 2-3 дена.
  • Meloxicam 1,5mg/ml (Мелоксикам)
    • Описание:Това е хуманно лекарство, но в тази си форма е предназначено за ветеринарни цели. Има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. При декоративния заек се използва при болки от всякакъв произход – било то при прекомерно израснали зъби, болки в коремчето, болки, породени от някаква инфекция, че дори и при счупени или наранени лапи. Когато мини заекът отказва да яде, имайте предвид, че това при всяка вероятност е породено от голяма болка, най-често в коремчето.
    • Къде може да намерите Мелоксикам? Мелоксикам от 1,5 мг/мл може да бъде намерен във ветеринарни аптеки, може да бъде закупен и от ветеринаря. Ако имате затруднения с намирането на това лекарство, то може да закупите Мелоксикам, предназначен за хора (15мг), но трябва да бъде разтворен след това до получаване на необходимия разтвор или да бъде съобразен с дозировката.
    • Дозировка: Мелоксикамът се дозира за декоративен заек в съотношение 0,3мг/кг. По друг начин казано дозировката е 0,4 мл Мелоксикам 1,5мг/мл на всеки 24 часа за мини заек с тегло 2 кг докато болката не отшуми или заекът не се възстанови. Не прекалявайте с това лекарство, тъй като то има упойващо въздействие.

Лекарства за декоративен заек

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар