Козина на декоративен заек

Едно от нещата, които завлядяват сърцата на хората и подтикващо повечето собственици да осиновят своето малко животинче, е козината на декоративния заек. Няма две мнения по въпроса – няма нещо по-меко и нежно, което някой да желае да гали постоянно.

Тук обаче идва отговорността на осиновителя да се грижи за добрия външен вид и здравето на своя ушат питомец. Ето защо е необходимо да се запознаете с някои специфики на козината на мини заека. Именно тя играе ролята на огледало на здравословното състояние на пухкавия питомец.

Като за начало нека разясня какво е нормално линеене (опадване на козината) на декоративния заек.

Нормално линеене на декоративния заек – подходящи грижи

Нормално линеене на декоративен заек

Здравите зайци сменят кожухчето си до четери пъти в годината. Ако всичко е нормално, оскубаните участъци бързо се възстановяват, веднага след като старата козина напълно падне.

При някои зайци смяната на козината изглежда като постоянно или много продължително действие. Това може да се дължи както на генетичен проблем, породен от близкородствено кръстосване, така и на сезонни зависимости като например продължителност на деня или също поради факта, че изкуствената светлина нарушава нормалните за заека циркадни ритми. Каквато и да е причината, когато Вашият заек линее има няколко неща, които Вие собствениците можете да направите, за да бъдете сигурни, че смяната на козината на Вашето зайче ще протече спокойно и без проблеми.

Когато деликатна животинка като декоративния заек претърпява фаза от цикъла на линеене, няма как да се избегне възможността ушаткото да погълне част от козината. Въпреки че зайците като цяло не са с толкова дълга козина (изключение правят само някои дългокосмести породи), погълнатите косми често са трудни за изхвърляне, като това може да причини на малкия питомец известен дискомфорт. За целта всеки собственик на декоративен заек трябва да намали колкото е възможно повече количеството на погълнатата козина.

Правилният хранителен режим помага за изхвърлянето на погълнатата козина от червата

Чревните проблеми се появяват когато заекът не яде достатъчно сурови влакнини (фибри) и не е поел достъчно течност (вода), за да поддържа чревното съдържимо добре хидратирано. Сухото съдържание в червата може да образува трудна за изхвърляне топка, съставена от храна и косми, или по друг начин – може да се образува тапа. Много често се появяват различни стомашно-чревни проблеми, какъвто е например запекът при декоративния заек.

Подходяща храна при ленеенето на декоративен заек

По време на линеенето е важно да предлагате на своето декоративно зайче голямо количество зелено сено, свежа трева или зеленина и чиста вода за пиене. Относно водата – по-добре е да поставите тежка керамична паничка, пълна с вода в клетката, отколкото поилка за вода. Смята се, че заекът поема повече течност именно от паничка, тъй като в този случай позата му е по-естествена. Сеното, прясната зеленина и водата ще поддържат съдържанието на червата добре хидратирано и лесно за изхвърляне. По този начин възможността мини зайчето да страда от запек или други храносмилателни проблеми, свързани с окапване на козината, значително се намалява.

Освен гореизброените храни е добре да предлагате на декоративния заек различни витамини било то под формата на плодове и зеленчуци или чрез гранулираната храна, в която има микс от витамини. Това ще придаде лъскавина на космената покривка на зайчето. Ако купувате качествена храна за декоративен заек, то можете да откриете в някой ъгъл на опаковката символ или надпис, който потвърждава, че тя е разработена добре и за външния вид на заека.

Не трябва да се тревожите, ако забележите в тоалетната на декоративното зайче нанизи от изпражнения. Това са фекални топчета, нанизани със снопчета козина. Ако намирате косми в изпражненията, значи нещата се развиват добре. По-лошият вариант е космите да не бъдат изхвърляни, а да остават в коремчето на животинката.

Фекални нанизи със снопчета козина

За да намалите количеството на погълнатите от заека косми, можете да прилагате различни мероприятия. Ето няколко от тях:

Ресането на козината на декоративния заек

Всекидневното ресане на козинатана декоративния заек може да предотврати дискомфорта по време на линеене. Могат да бъдат използвани четки с меки или телени връхчета или пък гребени за премахване на бълхи (гребен с гъсто разположени зъби). Идеята е с помощта на тези гребени или четки да се оскубят свободно падащите кичури козина. Повечето зайчета не харесват тази процедура и се възпротивяват, поради което е необходимо да бъдат придържани, за да не избягат в знак на протест.

Ресане на козината на декоративен заек

Друг добър начин за премахване на падащата козина е чрез разтривка на зайчето с мокри ръце. Намокрете ръцете си, след което с нежни движения разтъркайте в посока напред-назад по цялата дължина на телцето на Вашия любимец. Падащите косми ще се полепят по Вашите мокри ръце и ще образуват тънък слой. За да изчистите ръцете си просто е необходимо да ги разтъркате една в друга и да съберете космите в топче, след което да го изхвърлите в кофата. Трябва да повторите процедурата още няколко пъти, докато не бъде отсранена по-голямата част от падащата козина.

Понякога когато зайчето линее е твърде възможно да се образуват плешиви петна, поради едновременното опадване на големи кичури козина. Ако декоративният заек е здрав, след няколко дена на мястото на плешивите петна ще се появи пигментация и ще започне да израства нова козинка. Ако това обаче не се случи, то е много вероятно опадването на козината на заека да се дължи на едно от няколкото заболявания или проблеми на кожата. В такива случаи е необходимо да се консултирате с ветеринар, който ще определи точния проблем и ще предпише подходящо лечение.

Ако все още не сте намерили ветеринар, който да е специализиран в областта на зайците, то е необходимо да направите проучване, тъй като много от ветеринарите в България не са добре запознати с този вид питомци и е твърде вероятно вместо да помогнете на мини заека, положението да стане по-лошо.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. зайкоо2003 каза:

    А ако глътнем косъм от козината му какво ще стане?

Вашият коментар