Като собственик на декоративен заек е необходимо да научите някои факти относно кастрацията на Вашия любимец. Тази статия ще Ви покаже както ползите, така и недостатъците от това да кастрирате Вашия мини заек.

Ползи от кастрацията на декоративния заек

Кастрация на декоративен заек

Известни са няколко по-основни ползи от кастрацията на домашния заек. Първата и най-важната от които е, че кастрираният заек живее много по-дълго, тъй като рискът от разболяване от рак или инфекция на пикочната система е премахнат или значително намален.

На второ по значимост място е фактът, че кастрираният заек е много по-спокоен и лесен за трениране (възприема много по-добре и лесно команди). Няблюдава се една лека промяна в неговото поведение – намаляват се лошите навици като проява на агресия, хапане, маркиране и други подобни, но въпреки самата кастрация заекът не губи своята палава природа, т.е. той остава толкова жизнен, колкото е бил преди нея.

Смята се, че заек, който е претърпял този вид операция е много по-склонен към приучаване на хигиенни навици, както и има много по-малко желание да маркира територията, която обитава.

Кастрираният заек бива отглеждан много по-лесно заедно с друг домашен заек, било то от същия или от срещуположния пол. Разбира се ако сте собственици на двойка зайци, то след няколко месеца няма да се окажете с гнездо, пълно с малки. Замислете се. Ако сега малките зайчета Ви се струват очарователни, то след няколко месеца ще усетите пренаселване на дома Ви.

Заек, който е претърпял кастрация, се нуждае от много по-малко храна. Също така и след кастрация урината и изпражненията на домашния заек ще миришат по-малко неприятно.

Недостатъци на кастрацията на декоративен заек

За съжаление повечето ветеринари в България се специализират за котки или кучета. Много малко от тях се занимават със зайци, което се оказва и основен проблем както за лекуването на тези животинки, така и за осъществяването на операции, каквито са и кастрациите. Преди да пристъпите към такава манипулация е добре да се поинтересувате къде може да намерите достатъчно добър ветеринар, на когото да поверите живота на малкия Ви любимец.

Кастрацията на декоративен заек се извършва под пълна упойка, което означава, че лекарят трябва да е специалист в областта на зайците, тъй като те са много по-чувствителни и трудни откъм анестезия и оперативна дейност. Добре е да се поинтересувате какъв е успехът на лекаря, на когото сте се спрели. Вероятността да намерите добър ветеринар, специалист по зайци, в големите ветеринарни клиники е много по-голям, отколкото ако отидете в някой квартален кабинет. Освен това големите клиники имат по-големи възможности – разполагат с по-профилирани специалисти, осигурени са с най-добрата техника, предлагат по-адекватни и качествени лекарства и други подобни.

За съжаление в статистиката на повечето ветеринари в България се забелязва един сравнително висок процент на смъртност при тази иначе рутинна операция.

След самата операция декоративният заек изпитва дискомфорт и болки, а в някои случаи се появяват и следоперативни проблеми, каквито са например различни възпаления, кръвоизливи, храносмилателни проблеми, диария и други подобни. Възможно е след кастрация животинката да придобие известен стрес.

Кастрацията е необратим процес. За това помислете добре преди да я причините на декоративния Ви заек. Тя не е задължителен момент в отглеждането на малкия питомец. Но ако бъде извършена, то забравете за поколение от ушаткото.

Кастрираните зайци наддават много по-лесно на тегло. Смята се, че след кастация, зайчето затлъстява по-бързо. Трябва много да се следи количеството и вида на храна, тъй като при наднормено тегло е възможно да се появат и други здравословни проблеми. За съжаление няма разработена специална храна за кастрирани декоративни зайци.

Кастрация на декоративен заек

Кога е подходящото време за кастрация на декоративния заек?

В зависимост от породата и съответно от развитието на зайчето, то може да бъде кастрирано по различно време. При мъжките зайци идеалната възраст е между 4-6 месеца, а при женските – 5-6 месеца, като операцията може да бъде извършена и на по-късен етап от живота на любимеца, но не по-късно от 2-3 годишна възраст.

Средната възраст, до която достига този питомец е 5-6 години. На тази възраст подобен род манипулации се смятат за рискови и е препоръчително да не се извършват. Също така и прекалено млади животни не се кастрират, тъй като и при тях е твърде опасно.

Кастрацията на декоративния заек не е задължителна, но понякога е наложителна и препоръчителна. За това преди да пристъпите към този вид операция за Вашия ушатко е добре да се запознаете с фактите, статистиката и възможните рискове.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар