Защо да кастрирате женския си заек?

Кастрация на женски декоративен заек

Кастрацията на женския заек се препоръчва поради здравословни причини. Ако не бъде кастрирана женската, възможността да получи карцином на матката преди да навърши 5 годишна възраст е около 80%, като обикновено изходът е фатален. Ракът може да засегне дори и женски, които са раждали.

Кастрацията е от съществено значение ако собственик отглежда два заека заедно, било то от един или от различен пол, за да се предотврати бой или размножаване. Дори ако се отглеждат два женски заека, за тях ще е по-добре ако бъдат кастрирани. Кастрацията притежава и няколко други положителни страни:

  • Намалява или елиминира напълно стреса от желанието на женската да забременее, да гнезди и да си дърпа козината
  • Намалява или елиминира напълно териториалното държание на животното, което се изразява в ръмжене, хвърляне напред и хапане.
  • Прави урината и изпражненията по-малко миризливи
  • Прави заека по-податлив на хигиенни навици
  • Намалява сексуалната неудовлетвореност и в резултат от нея възможната агресия

Кастрацията няма да промени личността на Вашата зайкиня, тоест тя все още ще бъде така нежна и обичлива към Вас и другите зайци/животни. Някои женски декоративни зайци продълват да показват териториялно поведение. Като цяло те имат по-голяма наклонност към това да бъдат териториални в сравнение с мъжките индивиди.

Може да отнеме няколко седмици или повече от месец, докато хормоните в тялото на зайката се регулират и поради тази причина е твърде вероятно неприятното държание, каквото е ръмженето и хапането, да не изчезнат ведната. Това е и основна причина да изчакате със събирането на кастрираната Ви женска с друг заек. Добре е да се изчака между 4 или 6 седмици преди да пристъпите към такова събиране.

Как се извършва кастрация на женски декоративен заек?

Женските зайци могат да бъдат кастрирани веднага след навършване на полова зрялост, което обикновено се случва на 5 или 6 месечна възраст. За съжаление процедурата по кастриране на женски заек е много по-рискована в сравнение със същата при мъжки заек, но като цяло усложнения се появяват в много редки случаи.

Манипулацията се извършва под пълна упойка. Коремчето на женската се дезинфекцира и се обръсва, след което се прави разрез, през който цялата матка се отстранява. При завършване на процедурата се зашива разреза с 6-8 шева. Много от днешните ветеринари използват специални саморазграждащи се конци. Ако обаче се използват неразтворими, то шевовете се премахват 1-2 седмици след самата операция.

Ако веднага след операцията зайкинята започне да яде и се изхожда нормално, може да бъде изписана от ветеринаря още същият ден. Ако обаче възстановяването се забави, ветеринарят я остави за наблюдение през нощта.

Какви грижи да се полагат след кастрация на женски заек?

Когато приберете женския си заек вкъщи, тя ще бъде много стресирана. Много е вероятно да се е появило леко възпаление. Пуснете я да си отиде на място, което тя смята за безопасно, сложете наблизо купа с вода и я оставете за няколко часа. Уверете се, че тя е на достатъчно топло място (т.е. да не става течение и да не е прекалено студено). Ако по принцип я държите на двор или тераса, е необходимо след кастрацията да я приберете в дома си до пълното й възстановяване. Предложете и примамлива храна – свежа зеленина или малко парче ябълка или морков. Ако обаче забележите, че няма апетит и не ходи по нужда до 4-5 часа след операцията, то е необходимо да се свържете с Вашия ветеринар. Възстановяването след кастрацията на женския заек обикновено отнема повече време отколкото при мъжки екземпляр. Поради тази причина могат да минат няколко дена преди зайката да покаже обичайното си държание. Ако обаче тя не се храни, се консултирайте с Вашия ветеринар за предписване на болкоуспокояващи и хранене чрез спринцовка.

Проверявайте шевовете по два пъти на ден за зачервяване или подуване. Обикновено животинките се ближат по раните, за това се уверете, че зайкинята не ги дърпа и не се опитва да ги премахне. Ако забележите такива действия, заведете я веднага при ветеринаря.

Важно е да се обърне особено внимание на това, че новокастрирана зайкиня трябва да се държи изолирана, далеч от други зайци и домашни любимци, докато не се премахнат шевовете. Всяко качване/покриване на мъжки заек може да доведе до вътрешен кръвоизлив.

Кастрираните зайци се нуждаят от по-малко храна, тъй като имат склонност към наддаване на тегло много по-лесно. След като женският Ви заек се възстанови от операцията трябва да намалите гранулираната и зърнената храна и да увеличите дажбите от сено.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар