Подходящи условия за отглеждането на декоративен заекРазхождайки се из улиците на по-големите градове в България можете да срещнете десетки магазини за домашни любимци, от чиито витрини надничат малки сладки пухкави създания, които си търсят осиновители. Ако сте от тези хора, най-вероятно ще Ви се наложи да проучите въпроса какви са подходящите условия за отглеждането на дадената животинка.

Ако вече сте направили своя избор за питомец и това е декоративният заек, то тази статия е точно за Вас. Тук ще научите какво трябва да осигурите на своя ушатко, за да се чувства той добре.

Като за начало трябва да прецените дали Вашето семейство или Вие самите сте готови да направите тази крачка. Отглеждането на мини зайче не е съвсем лесна задача. То изисква някои специфични грижи. Освен това преди да вземете зайчето вкъщи, трябва да се уверите, че нямате алергия към косматковци. Ако до тук всичко е наред, то следвайте следващите стъпки.

Клетка

Клетката е от голяма необходимост при отглеждането на мини заек, особено докато е все още бебе. Бихте могли да се сдобиете и с аквариум за декоративния Ви заек, но трябва да знаете, че той не е особено удобен за почистване, налага се да измислите начин за покриването му, тъй като ушатковците обичат да прескачат всякакви прегради, а и когато порасне зайчето има опасност да се счупи. Хубаво е да вземете по възможност по-голям дом на мини питомеца. Дори и в началото да Ви изглежда прекалено голям за толкова малко животинче, не забравяйте, че само след няколко месеца той ще порасне. Вземете ли малка клетка, в последствие ще Ви се наложи да закупите друга. Съобразете се и с това къде във Вашия дом ще има подходящо място за тази клетка. В по-големите магазини можете да откриете всякакви причудливи клетки – например има някои на два или три етажа, с проектирано място за укритие и тоалетна. Те изглеждат наистина добре, но за съжаление не са по джоба на всеки. Дори и да вземете най-обикновена клетка, Вашето декоративно зайче няма да Ви се разсърди. Просто ще го пускате по-често на разходки, за да може да се разтъпква.

Поилка

Поилката е един от основните и задължителни аксесоари на всяка клетка или аквариум. Уверете се, че е добре закрепена. Хубаво е да вземете средно голяма поилка, а ако нямате възможност през деня да сте до заека, тъй като сте ангажирани, то вземете по-голям размер. Декоративният заек се нуждае средно от 120 мл вода на ден. Хубаво е да сменяте водата всеки ден, защото иначе се развиват вредни микроорганизми, които могат да навредят на любимеца Ви.

Паничка за храна

Това е другият задължителен атрибут на всеки заешки дом. Можете да вземете порцеланова или по-тежко стъклена паничка, за да не може зайчето да си разсипе яденето. Ако се спрете на пластмасов вариант, то много ще сгрешите. Освен, че гранулираната храна ще е винаги разсипана по пода, ще е и стабилно надъвкана. Има вероятност зайчето да глътне част от пластмасата и да нарини коремчето си.

Постеля за клетката

Някои хора слагат вестници, но вие не го правете. Има голяма възможност докато декоративния заек гризе вестника, да се натрови. За това слагайте само талаш. Но нека да е закупен само от зоомагазини – там той е обезпаразитен. Ако не послушате този съвет като нищо може да докарате на питомеца си бълхи или дори гъбички. Един друг съвет, насочен към качеството на постелята. Той е купувайте само българския, защото е с по-големи трици. Вносният е много прахообразен и освен, че не попива, ушаткото започва да киха от него, като по този начин бихте могли да му предизвикате алергия. Има и гранулирана постеля. Малко по-скъпа е, но е с доста високо качество, така че ако можете да си я позволите, я пробвайте.

Температура

Зайците могат да бъдат отглеждани както при – 20 градуса, така и при по-високи положителни температури. Оптималната температура за отглеждането на декоративен заек е +20 градуса, колкото е и в повечето стаи в дома Ви. Много е важно през летните горещини да не го извеждате на слънчева тераса, тъй като може да получи топлинен удар. Също така не го дръжте и зимно време на студено. Вярно е, че могат да бъдат отглеждани и при ниски температури, но все пак този вид зайци са по-глезени и вероятно тези условия няма да му понесат.

Успех с отглеждането на декоративния заек!

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. KRISI :) :) :) каза:

    Mini zai4etata sa mnogo sladki no iskam da popitam dali ako postelq kletkata mu s 4isti listove za printer po koito nqma mastilo 6te navredq na zai4eto.6te mu stane li ne6to pri samoto pogla6tane na hartiqta?Blagodarq predvaritelno.

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте, Криси,

      Няма нищо лошо в това да постелите клетката с подобни листа,стига по тях да няма мастило. От време на време дори е полезно да се дават на зайчето бели листа, които да гризе, за да може то да си набавя необходими вещества, каквото е например целулозата.Ако на зайчето му липсват подобни вещества, то ще иска да гризе мебели и тапети.

      Постелянето на клетката с листа за принтер обаче крие един недостатък. Имайте предвид, че тези листа не попиват и има голяма вероятност лапите както и козинката на Вашия домашен любимец да се изцапат, а с това и при извеждане от клетката, ушаткото да изцапа и мебелировката.

  2. Зайчето каза:

    Мога ли да Ви попитам как се сменя талаша? Тоест каква е процедурата?И колко пари горе – долу ще е издръжката на зайчето месечно?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравей,

      След като купиш от зоомагазина талаш е необходимо да изсипеш такова количество в клетката/аквариума или тоалетната, което да покрие пода на съда около 4-5 см. На първо време докато свикнеш как да чистиш клетката, можеш да слагаш вестник или друга подобна хартия под него, за да ти бъде по-лесно изхвърлянето му (така когато тръгнеш да го сменяш трябва да събереш четирите краища на хартията и да я изхвърлиш в кофата). Ако не използваш хартия, то сменянето на триците става с помощта на лопатка и найлонова торбичка. Просто събираш стария намокрен талаш и го изхвърляш в торбичката. Добре е да сменяш триците всеки ден, за да избегнеш образуването на неприятна миризма и микроорганизми. Ако нямаш тази възможност, наблюдавай за какво време талашът става мокър. Стане ли изцяло мокър (според мен максимумът е на 3тия ден)- подмяната не търпи отменяне. Хубаво е и самата клетка или тоалетна да се измиват и подсушават преди поставянето на нови трици. В общи линии това е цялата философия. Не е нещо сложно, просто е необходимо да се прави.

      Относно въпросът ти за издръжката – много зависи от това каква храна и консумативи ще купуваш. Българският талаш варира между 1.20 лв. до 2 лв.. Един пакет може да ти стигне за 2 седмици. Огромно е разнообразието от храни. Българското родопско сено можеш да намериш на цени от 2 лв. до 4 лв. Качествените гранули струват около 15 до 20 лв. за 1 кг. (което количество храна е за около 2 месеца, а дори и повече). Ако обаче избереш вносни храни и консумативи, цените са по-високи. За моя декоративен заек аз давам средно между 10 и 20 лв. месечно, но както вече казах – всичко е относително. 🙂

      Ако имаш още въпроси, ще се радвам да ти отговоря 🙂

  3. Ema каза:

    Докато чета статиите ви и се чудя как зайчето ми е все още живо… Вече две години я имам и двете лета по цял ден тича по терасата а когато се умори се крие на сянка (терасата е отворена и има лек бриз понякога). По якога дори нощите изкарва навън.
    В къщата ми зимата е около 26-7 градуса и зайката ми е добре.
    Яде доста зелена храна от магазин (като дръжки от магданоз и копър, маруля, айсберг, зеле. Яде ягоди и обожава банан и грозде)
    Мислите ли че се е адаптирала към начина на живот който й предлагам или да се притеснявам ?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      Твърде възможно е домашният Ви заек да се е адаптирал успешно към условията, които вече сте му осигурили. Все пак имайте предвид, че зайците не търпят твърде високи температури (Например 32+). За това е добре да предоставите на зайката прохлада през летните месеци (няма проблем да я отглеждате на отворената тераса, стига тя да не е с южно изложение и да е прекалено задушна или напечена през деня; можете да мокрите определени места от пространството; задължително да сменяте често водата). Зимната температура на Вашето жилище не е проблемна. Единствено като условие е да внимавате с отоплителните уреди – ако използвате вентилаторни печки, електрически радиатори или камини да ги обезопасите, така че ушатката да не се изгори на тях.

      Относно зелената храна – някои ветеринари твърдят, че зайците могат да бъдат изхранвани изцяло с прясна храна през пролетта и лятото, други са твърдо против това. Като цяло е добре да се пази баланса на стомашно-чревната система на животинката, за да може да изживее живота си за по-дълъг период от време и по-пълноценно. Хубаво е, че Вашата питомка понася добре приема на свежа зеленина. Не при всички декоративни зайци е така. Но е добре да правите комбинации. Задължително предлагайте много сено в дневното меню на Вашата зайка, а всичко останало да е като добавка. Магданоз и копър могат да бъдат давани до 1 връзка на ден, дори е полезно за зъбките. Задължително обаче преди да ги предложите ги изкисвайте за 30-60 мин в студена вода, за да се унищожат всички нитрати, ако има такива (нитратите се натрупват в организма и могат да бъдат пагубни, а повярвайте ми не можете да бъдете сигурни в кой момент ще попаднете на силно токсичен за Вашия заек зеленчук). Ограничавайте се с даването на зеле и айберг, защото те образуват газове. Не Ви казвам да ги премахнете изцяло от менюто, просто да не бъдат давани в твърде големи количества. Сладките плодове давайте по-рядко, примерно до 2, максимум 3 пъти седмично по резен банан например.

      Като цяло водете зайката на редовни прегледи при ветеринарен лекар, ако той не установи здравословни проблеми или отклонения, значи всичко е наред и няма за какво да се притеснявате.

      Поздрави

  4. Боби каза:

    Здравейте! Искам да попитам дали ще може да сложа малка кутия с талаж в клетката и така да отделя тоалетната му, а останалата площ ще оставя чиста. Въпроса ми е дали няма да му навредим и дали ще му е комфортно на пластмасовия под на клетката? Ако имате идеи моля споделете. Благодаря предварително.😃😃😃

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте!

      Да разбира се, че можете да сложите кутия или легенче, стига клетката да го позволява. В по-големите зоомагазини можете дори да намерите и триъгълни тоалетни за гризачи, които се поставят в един от ъглите на клетката. Това Ви позволява лесно и бързо да сменяте настилката, по-икономично е откъм разход на талаж, а също така и привиквате зайчето към хигиенни навици.

      За да научите животинчето да се облекчава точно на това място, можете да сложите малко мръсни трици, за да се ориентира по-лесно.

      Относно пластмасовия под – не се притеснявайте, за зайчето не е никакъв проблем да стъпва или лежи върху такъв.

      Поздрави,
      Мария

  5. Ива каза:

    Здравейте
    Аз все още обмислям закупуването на декоративен заек, но се чудя дали е задължително да си взема два (мъжки и женски).Благодаря предварително. 😀

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте, Ива! Отглеждането на заек в домашни условия не е лека задача, но пък носи много позитиви. Декоративните зайци са изключително социални животни и ако нямате възможност да сте до него в по-голямата част от деня, то тогава взимането на 2 животинчета е отличен избор. Все пак е добре да обмислите и какви са Вашите възможности в тази посока, тъй като заекът се смята за екзотичен домашен любимец, който е свързан с високи разходи, отделяне на внимание в Вашето свободно време и евентуални загуби на имущество 🙂

Вашият коментар