Заболявания на очите на декоративния заек

Катаракта

Катаракта представлява състояние, при което лещата на окото на декоративния заек помътнява или побелява напълно. Катарактата може да причини слепота в засегнатото око. Това заболяване протича безболезнено и зайците се спряват изключително добре дори при загуба на зрението, стига да останат в позната обстановка. Лечение за това състояние се предлага изключително рядко, тъй като катарактата се появява главно като нормална част от напредване на възрастта на питомеца. При по-млади животни е възможно да се появи, ако окото е претърпяло някаква значителна травма.

Глаукома

Глаукомата представлява състояние, при което поради неправилно оттичане на течност, се събира същата и се образува по-високо налягане в окото. При глаукома окото на домашния заек изглежда подуто и възпалено. Това заболяване се среща изключително рядко при зайците. Такова състояние е необходимо да бъде лекувано от ветеринар, обикновено с помощта на капки за очи.

Ретробулбарен абсцес

Това е състояние, при което се развива абсцес в очната орбита на декоративния заек, който на по-късен етап избутва окото навън. Основен симптом при това заболяване е подуване или дори издуване на окото. Основни причинители са запушване на слъзния канал, инфекции в корените на зъбите или дори попаднало чуждо тяло в окото. Задължително е лечение, назначено от ветеринар. Обикновено един дълъг курс от антибиотици оправя положението. За съжаление в някои случаи няма как да се спаси окото на мини заека, поради късна реакция на стопанина и като резултат се налага оперативното отстраняване на органа.

Обръщане на клепача

Това е генетично заболяване при декоративните зайци, при което се наблюдава неправилно развитие на клепача, в следствие на което миглите започват да растат в обратната посока (към окото). По този начин се разранява роговицата на окото на мини заека, което е изключително мъчително за него. Проявява се още в ранната възраст на животинката. Обикновено в такива случаи се прибягва към оперативна намеса.

Тумор

Когато в окото на декоративния заек се развива тумор, се наблюдават разлини промени в него – от поява на малки петънца в ириса до пигментирани зони в бялото на окото. Необходим е обстоен преглед при ветеринар, при който задължително трябва да се вземе пункция, след изследване на която се прави прогноза за бъдещето на животинката. Обикновено, когато се докаже, че има развит рак, се прибягва до хирургична намеса.

Миксоматоза

Едни от първите признаци на миксоматозата са подуване на очите и половите органи. Ако подозирате, че Вашият декоративен заек има това заболяване, потърсете незабавно ветеринарна помощ. Превантивни мерки, които можете да прилагате за защита от това състояние са редовни ваксинации на домашния любимец.

Проследяване

Това не е здравословен проблем при декоративния заек. Това е поведение, което някои зайци ще покажат в своето нормално развитие. Най-често се проявява при розово или червеноките зайци. Поведението е характерно с това, че ушаткото поклаща главата си от едната страна на другата с цел да придобие по-добра гледка към близките предмети. Добре е да следите поведението на Вашия мини заек. Ако прави това движение още от най-ранна възраст, то не трябва да Ви притеснява. Ако обаче сте забелязали, че зайчето извършва това движение от скоро, то е добре да го заведете на преглед при ветеринар, защото обикновено е сигурен знак за проблем.

За да отглежда безпроблемно своя декоративен заек, всеки собственик трябва да влиза в ролята на ветеринарен лекар и често да преглежда своя довереник, а когато е необходимо и да оказва първа помощ. Добре е да се следи постоянно поведението и здравето на домашния питомец. Имайте предвид, че Вие сте тези, които можете да осигурите най-добрите условия на живот, Вие сте тези, чиито реакции в дадени ситуации могат да спасят живота на малкия приятел, Вие сте тези, които могат да налагат превантивни мерки! Очите на декоративния заек са важни органи. Много често те са и индикатор за цялостното здравословно състояние на ушаткото. Грижете се добре за тяхното здраве.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Кейси Славчева каза:

    Знам, че тази статия е стара, но искам да ви споделя за моя декоративен заек. Не знам дали е катаракта или просто има различни очи. Дясното е със син отенък, а лявото- толкова кафяво, че се слива с роговицата.Сега е на около 3 месеца и се притеснявам дали да го заведа на ветеринар. Мислела съм, когато го гледам на слънчева светлина, е просто очичките му са различни, защото още от 20 дневно бебе е така.

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      От така описаното не можем да дадем конкретно мнение. Добре е да направите една консултация с ветеринар, който ще установи цялостното здравословно състояние на зайчето. Ако има причина за притеснение, то той ще Ви обърне специално внимание на това. По принцип както при хората и други животни, така и при зайците се срещат редки индивиди с разноцветни очи.

      Можете да направите и един лесен домашен тест на зрението на декоративния заек. Наблюдавайте как се държи ушаткото, когато е пуснат свободно – дали се блъска в предмети или се ориентира добре. Също така можете да вземете пръчка или друга по-дълга прът, с която лесно от разстояние можете да достигнете до страната на муцунката към окото, към което имате съмнение. Ако няма реакция от страна на животинката, най-вероятно не вижда с това око.

      Все пак не отлагайте прегледа при ветеринар.

      Поздрави

Вашият коментар