Температура на декоративен заек

Какво да правите в случай на треска?

Малко по-висока от нормалната температура (около 39,9°С), може да е в следствие от емоционален стрес (такъв може да бъде например причинен от посещение на ветеринар или от дискомфорт при някакъв здравословен проблем), топлинен удар или начален стадий на инфекция. Много високата температура (40,5°С или по-висока) следва да се възприема като спешен случай. Посещението на ветеринар е неотложно! Преди обаче да тръгнете към неговия кабинет е необходимо да предприемете действия за охлаждането на заека, които ще бъдат животоспасяващи в някои случаи. Ако температурата на ушаткото остане твърде висока за твърде дълго време, това ще доведе до необратимо увреждане на мозъка. Много ефикасен начин за охлаждане тялото на заека е да му се поставят студени компреси или дори пакети със замръзени зеленчуци под коремчето и от двете му страни. Също така можете да разтърквате ушите му с кубчета лед, но нека това да не се случва твърде дълго, тъй като е възможно да причините измръзване. Друг начин е да втриете алкохол върху ушите на мини любимеца. Тези действия обикновено отнемат между 5 и 10 минути, за да смъкнете твърде високата температура до сравнително нормална. През този период е необходимо тя да бъде непрекъснато следена.

Какво да правите в случай на хипотермия?

Температура, която е по-ниска от нормалното, може да бъде в пъти по-опасна за заека, отколкото тази, която е леко повишена. Необичайно ниската температура (под 38,1°С) може да бъде в следствие от шок, удар или най-късните етапи на системна инфекция. Тези случаи се смятат за спешни и посещението на ветеринар е неотложно!

Първото нещо, което трябва да направите в такива случаи е да повишите температурата на декоративния заек до нормални нива, тъй като каквото и лечение да му се назначи, няма да бъде ефективно, ако животинката е с хипотермия. Можете да повишите телесната температура като напълните пластмасови бутилки с топла вода, увиете ги в кърпи (по този начин се цели да се избегне изгаряне на кожата) и ги поставите под и около заека. В същото време е наложително да се следи температурата. Когато тя достигне ниво над 38,1°С, трябва да увиете ушаткото в топла кърпа и веднага да го заведете при ветеринар.

Ако ниската температура на мини заека се дължи на късен стадий на инфекция, това означава, че бактериите в кръвта му са използвали голямо колиество от глюкозата, което автоматично означава, че питомецът не може сам да поддържа телесната си температура. За да се спаси зайчето е необходимо незабавно и агресивно лечение с интравенозни антибиотици и разтвор на декстроза, които да са назначени от ветеринар. В никакъв случай не си предписвайте сами такива сериозни медикаменти!

Ако декоративният заек отказва лакомства, но телесната му температура е в нормални граници, то е необходимо да преминете към стъпка 3.

Стъпка 3

Стетоскоп за предглед на декоративен заек

Преслушайте коремчето на заека за чревни звуци. Можете да използвате стетоскоп (докторски слушалки), ако имате такъв (в почти всеки дом има стар уред за измерване на кръвното). Ако нямате подобен инструмен, то може да допрете коремчето на зайчето близо до Вашето ухо.

В случай, че имате стетоскоп, то поставете тимпанът ниско на корема, доста под ребрата и слушайте за меки, накъсани звуци или бълбукане. Ако не се чуят никакви звуци, то най-вероятно мъникът е получил стомашно-чревна стаза. Ако коремчето на Вашия любимец бълбука твърде силно, то това е сигурен знак за тежка форма на образували се газове. Болките, които са предизвикани от стомашни газове сами по себе си могат да предизвикат остра чревна непроходимост (илеус). За това е важно незабавно да се предприемат мерки за овладяване на болката и след това и газовете. Най-простото, което можете да направите е да дадете 0,8 мл от педиатричен симетиком на капки, който може да бъде намерен във всяка хуманна аптека. Такъв вид медикамент е Еспумизан L (Еспумизан Суспензия). Друго лекарство, което може да помогне за намаляване на газовете е Родиколан. След даването на лекарството е необходимо да се направи нежен масаж на корема. Вдигнете ушаткото на задните му крачета и с нежни движения разтърквайте цялото коремче. Така образувалите се балончета, ще се движат свободно. Ако забележите, че зайчето показва някакви признаци на болка, докато го масажирате, започнете отначало, но с по-леки движения.

Масаж на корема на декоративен заек

Ако зайчето страда от илеус, ветеринарят най-вероятно ще предпише допълнителни лекарства. Най-често предлаганите са:

  • Мелоксикам 1,5мг/мл (предназначен за ветеринарни нужди! Няма да намерите това лекарство в тази форма в хуманни аптеки!) – има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.
  • Деган 0,5мг/мл (може да бъде закупен от хуманна аптека) – има за цел да регулира действието на стомаха и червата.

Незабравяйте, че ако имате някакви съмнения относно здравословното състояние на Вашия заек, не се колебайте, а звъннете на Вашия ветеринар. Не чакайте да се появи спешен случай, за да намерите добър ветеринар, специалист по зайци. Още щом доведете зайче в дома си, се поинтересувайте за лекар.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар