Плодове в менюто на декоративния заек

Плодовете представляват приятна и любима почерпка за декоративния заек. От тях той може да си набави неоходими витамини и фибри, както и много други полезни вещества.

И като говорим за плодове, трябва да имате винаги едно на ум за предлаганото количество на Вашия ушатко. Оптималното количество е 30 грама за заек с тегло 2 кг, като то не бива да бъде давано повече от 2-3 пъти седмично. Това е ориентировъчно число, което зависи от вида на самия плод. Съветвам Ви да подавате по-малки дажби, като по този начин ще намалите риска от стомашни неразположения на Вашия мъник. Ако имате желание обаче да давате всекидневно плодове на Вашия домашен заек, то дажбата не трябва да надвишава повече от 1 чаена лъжичка. Ако имате бебе-зайче, то е добре да знаете,че преди да му предложите плод или зеленчук, то трябва да е започнало да яде сено, като това да е станало най-малко преди две седмици.

Както децата, така и домашните зайци обожават сладките плодове. Те обаче съдържат прекалено голямо количество захар, което от своя страна може да повлияе върху деликатния баланс на бактериите в храносмилателната система на пухкавата животинка. В такива случаи е много вероятно да се предизвикат стомашни проблеми, което да коства здравето на мини зайчето. При ежедневен прием на пловове, съдържащи голямо количество захар би могло да се стигне и до диабет при този питомец. Друга неприятна последица от прекомерното приемане на захар при заека е неговото затлъстяване. Затлъстяването при декоративните зайци причинява много от същите проблеми като затлъстяването при хората.

Когато предлагате на заека си пресни плодове е много важно да ги почиствате от наранени или изгнили места, а също така и от семки, мъх и други подобни. Ако забележите меки или течни изпражнения, веднага преустановете даването на зеленчуци и плодове.

Както зеленчуците в менюто на декоративния заек, така и плодовете трябва да имат екологичен произход. Осигурете си по възможност достъп до градински продукти с ясен произход. Ако обаче нямате тази възможност е добре да „изкисвате“ плодовете, преди да ги предлагате на мини питомеца. „Изкисването“ е начин да разрушите нитратите в съдържанието на плодовете и зеленчуците, които влияят пагубно на мини заека.

Друг начин да осигурите на любимеца си достъп до така любимите плодове е да закупите изсушени такива, които се предлагат в зоомагазините. Можете да намерите различни миксове в опаковки от 200 грама до 1 кг от тропически и традиционни плодове, които имат различно действие върху декоративния заек. Също така в част от предлаганите на пазара пакетирани храни, има наличие на изсушени плодове. Можете съвсем спокойно да следите подробното описание на опаковките. Винаги обръщайте внимание на оказаната дневна дажба за декоративен заек и се старайте да не я превишавате.

Плодовете могат да бъдат използвани и като награда за добре свършена работа, когато обучавате декоративния си заек на определени навици или по друг начин казано – когато го дресирате. Запомнете обаче, че когато се опитвате да постигнете някакви резултати е добре да комбинирате глас, докосване и награда.

Плодове, които са подходящи за декоративен заек

По-долу можете да видите изброени всички плодове, които е безопасно да давате на Вашия декоративен заек:

  • ААнанас (почистен от кората);
  • ББанан (Зайците го обожават! Трябва да бъде обелен. Но количеството, което може да предлагате на Вашия ушатко да не бъде повече от 2 резенчета на ден. Имайте предвид, че той съдържа голямо количество захар), Боровинка;
  • ГГрозде – без семки (могат да бъдат предлагани и стафиди);
  • ДДжанкa, Дюля (почистена от семки и твърди части);
  • ККайсия, Карамбол, Касис, Киви, Круши (в никакъв случай да не са презрели, тъй като причиняват диярия. Предлагайте по възможност все още зелени круши), Къпина;
  • ММалина, Манго;
  • ННектарина;
  • ППапая (има много добро действие върху храносмилателната система на декоративния заек – помага за изхвърлянето и необразуването на космени топчета и тапи в червата), Праскова, Пъпеш (изчистен от семки, но може да бъде даван заедно с кората; внимавайте, тъй като има високо съдържание на захар);
  • РРожков (шушулки, без семена. Много са полезни за храносмилателната система);
  • ССливи;
  • ЧЧереши;
  • ЯЯбълка (почистена от семки, а ако е закупена от магазин – по-добре я обелете), Ягода.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар